perjantai 12. elokuuta 2011

Ikäväni Dalmatiaan - sinisimpukat

Valkosipuliset sinisimpukat ovat maistuneet suussani siitä lähtien kun lähdimme kotiin Splitistä. Niitä oli siis saatava heti kun palasimme kotiin mökiltä. Olen tehnyt sinisimpukoita joskus vuosia sitten kerran, mutta ilmeisesti en ollut kovin vakuuttunut kyvyistäni, koska se kerta jäi ainoaksi. Nyt oli aika kokeilla uudestaan.

Halusimme jäljitellä mahdollisimman tarkasti Kroatiassa syömiämme simpukoita "bouzzaran tyyliin", joiden liemi oli paksu, väriltään kullan keltainen ja äärimmäisen maukas. Samoihin makuihin pääsimmekin noilla raaka-aineilla, mutta liemi oli maultaan huomattavasti laimeampi ja ulkonäöltään "litkua". Hyväksi havaittua ohjetta ei siis vielä ole antaa, mutta kehitystyö jatkuu...


Sinisimpukat "bouzzara" 
  • 1kg sinisimpukoita
  • oliiviöljyä
  • voita
  • valkoviiniä
  • hienonnettua salottisipulia
  • pilkottua valkosipulia
  • suolaa ja pippuria
  • silputtua persiljaa 
Putsaa simpukoiden kuoret ja poista parta, poista rikkoutuneet ja kuolleet simpukat (simpukan pitäisi olla kiinni, jos se on auki niin sen pitäisi sulkeutua kun sitä kopauttaa varovasti).

Lisää kattilaan oliiviöljyä ja voita ja kuulota sipulia tovi. Lisää valkosipuli, valkoviini, suolaa ja pippuria ja kiehauta seos. Lisää simpukat, sulje kansi ja keitä simpukoita viisi minuuttia (ei yhtään enempää). Sekoita kattilaa välillä, mutta varo ettei lämpö pääse pienenemään.

Lisää keittämisen jälkeen simpukoiden sekaan silputtu persilja ja tarjoa tuoreen vaalean leivän kanssa. Syö vain auenneet simpukat (kiinni jääneet ovat olleet kuolleita jo ennen keittämistä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti