Koska kaikki muut kokkailevat parsaa, raparperia ja nokkosta, me päätimme tehdä anarkistisesti illalliseksi sorsaa. :) Noh noh, oikeasti ei olla mitään antiseasonalisteja, vaan valintaan vaikutti vahvasti tavoite pakastimen tyhjennyksestä.
Isoveljeni harjoitti oman pakastimensa tyhjennystä viime syksynä ja lahjoitti meille läjän riistalihaa, josta on nautittu täysin rinnoin (ja vatsoin) pitkin talvea. Ilmeisen säästeliäästi ollaan niitä kuitenkin sieltä pakastimesta poimittu, koska sieltä löytyi vielä kaksi sorsaakin! No niitä sitten tekemään helatorstain aaton kunniaksi!
Halusimme ehdottomasti tehdä linnut mahdollisimman yksinkertaisesti välttäen mitään mikä laimentaisi tai peittäisi riistan makua. Aika vähän löytyi ohjeita ihan vaan paistetulle sorsalle, näkyvät useimmat laittavan sen pataan. Jotain paisto-ohjeita löysimme, mutta meidän sorsat näyttivät epäilyttävän pieniltä muiden sorsiin verrattuna ja niinhän siinä kävikin että vähän turhan kypsäksi ne pääsivät. Ei kuitenkaan pahasti! Jossain näin ohjeen, että lihan pitäisi olla 60 asteista sisältä. Tiedä sitten, minusta se kuulostaa aika paljolta.. Ravintolassa saamani sorsa oli kyllä melkein raaka ja hyvää oli!
Btw, isoveli sanoi, että pitäisi rintafileet pitäisi pitää yön yli suolavedessä, mutta kuulin vinkin vasta siinä vaiheessa kun oltiin aloittamassa paistamista.. Perus suolaus ja pippurointi toimi kyllä myös.
Sorsien kaverina tarjottiin siitakesieniä (kyllä, metsäsienet olisivat olleet varmasti parempia) sekä maa-artisokkakuutioita. Jälkimmäiset eivät mitenkään erityisesti sävähdyttäneet. Soseena olisi toiminut varmaan paremmin. Kastikkeen pääraaka-aineina oli portviiniä ja mustaherukkaa ja täytyy vain sanoa, että toimii!!!!
Paistettua sorsanrintaa sienillä ja maa-artisokkakuutioilla sekä portviini-mustaherukkakastikkeella
sorsat
- 2 sorsan rintafilettä per ruokailija
- suolaa ja pippuria
Suolaa ja pippuroi rintafileet ja anna niiden lämmetä ennen paistamista. Paista pinta nopeasti kuumalla pannulla voissa ja pistä sen jälkeen pariksi minuutiksi uuniin. Anna vetäytyä sen jälkeen hetki foliossa.
sienilisäke
- 1 pkt siitakesieniä (tai metsäsieniä jos saatavilla)
- 1dl silputtua tuoretta kirveliä
- suolaa
Paista sorsien jälkeen samalla pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja tuoreella kirvelisilpulla.
herukkakastike
- 3dl portviiniä
- 3dl lihalientä
- 3 salottisipulia
- herkkusieniä
- 1/2 appelsiinin kuori
- mustaherukoita
- suolaa, valkopippuria
- voita ja muuta suurustetta tarvittaessa.
Kuulota ensin sipulit ja sienet voissa. Lisää viini ja keitä kolmasosaan. Siivilöi. Lisää appelsiinin kuori ja lihaliemi, mausta suolalla ja pippurilla ja kiehuttele taas. Siivilöi ja kiehuttele taas. Lisää voita nokareina kunnes sopivan paksuista ja suurusta suurusteella jos voilla ei onnistu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti