sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappuherkkuja

Tänä vuonna vappuaattoa juhlittiin meidän kotonamme viidentoista ystävän voimin. Tarjolla oli siman lisäksi yhteisvoimin koottu erinomaisen herkullinen Wappu-buffet:

Wappu-buffet 
patonkia, valkosipuli- ja persiljavoita
karjalanpiirakoita
perunasalaattia
pestopastasalaattia 
hunajaista limettilohta
paistettuja kampasimpukoita
tiikerirapuja pil pil 
maissikanaa
chorizoa, yrttibratwurstia ja hirvimakkaraa 
yrttilihapullia 
hirvisalami- ja kinkkupiirasta 
keksejä, juustoja, viinirypäleitä
japanilaisia matcha-teekeksejä 
munkkeja 
nachoja ja dippejä 














    Saattaa olla, että jossain vaiheessa postaan muitakin ohjeita, mutta tässä tähän hätään buffetin helmet:

    Tiikerirapuja pil pil

    Paista rapuja noin minuutti molemmin puolin pannulla, jossa on oliiviöljyä (niin että ravut peittyvät), valkosipulia, chiliä ja suolaa. Kaada ravut tarjoiluastiaan ja ripottele päälle tuoretta basilikaa. Kaada paistoöljy rapujen päälle kastikkeeksi.

    Hunajainen limettilohi (Maku 6/2010)
    8 annosta
    • 1 kg lohifileetä 
    • 3 kpl limettiä 
    • 4 rkl merisuolaa 
    • 1/4 tl valkopippuria 
    • 4 rkl rypsiöljyä 
    • 5 rkl hunajaa 
    • 1 dl parmesaanijuustoa (lastuina) 
    • 1 dl tuoretta basilikaa 
    Poista lohesta ruodot. Leikkaa kala kauniiksi, ohuiksi viipaleiksi. Levitä ne reunalliseen, suureen astiaan. Raasta hyvin pestyistä limeteistä kuori ja purista mehu. Ripottele viipaleille raastettu kuori, suola ja valkopippuri. Kaada päälle lopuksi limetin mehu, öljy ja hunaja. Peitä kelmulla ja nosta kylmään maustumaan vähintään tunniksi. Kaada marinointiliemi pois. Asettele lohiviipaleet tarjoiluastiaan. Kopistele samalla myös ylimääräinen suola pois. Koristele parmesaanilastuilla ja basilikalla.

    Japanilaiset Matcha-teekeksit (Glorian ruoka ja viini 3/2011)
    30 kpl 
    • 150g kylmää voita
    • n. 3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
    • 3 rkl erikoishienoa kidesokeria
    • 1 tl Matcha-teejauhetta
    • 1 rkl soijakastiketta
    • 1 kananmuna
    • 2 rkl hienoksi silputtua norilevää
    • 1 rlk mustia seesaminsiemeniä
    • Lisäksi
    • 2-3 rkl mustia seesaminsiemeniä

    Nypi voi, vehnäjauhot, sokeri ja teejauhe kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää soija, kananmuna, silputtu norimerilevä ja seesaminsiemenet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina tangoksi (halkaisija n. 4 cm). Ripottele seesaminsiemenet työpöydälle. Kierittele taikinatanko siemenissä niin, että ne tarttuvat tasaisesti taikinan pinnalle. Kääri taikinatanko muovikelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti.

    Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä noin 5mm:n paksuisia viipaleita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista uunin keskitasossa noin 13-15 min, kunnes keksit saavat kauniin värin. Vedä keksit leivinpaperin avulla ritilälle ja anna jäähtyä. Huom! Mustat seesaminsiemenet voi korvata paahdetuilla vaaleilla seesaminsiemenillä.

    Cosmopolitan (Ei ole juhlia ilman cosmopolitania!)
    •  2,5 cl vodkaa
    • 1,5 cl cointrauta
    • 1 cl limemehua
    • 4 cl karpalomehua
    Täytä martinilasit jäällä tai pistä ne pakkaseen. Mittaa ainekset shakeriin, lisää sinne pari jääpalaa ja sheikkaa. Kaada jäät pois lasit ja sihtaa kylmä juoma jäädytettyyn lasiin. 

    2 kommenttia: