Tänä vuonna vappuaattoa juhlittiin meidän kotonamme viidentoista ystävän voimin. Tarjolla oli siman lisäksi yhteisvoimin koottu erinomaisen herkullinen Wappu-buffet:
Wappu-buffet
patonkia, valkosipuli- ja persiljavoita
karjalanpiirakoita
perunasalaattia
pestopastasalaattia
hunajaista limettilohta
paistettuja kampasimpukoita
tiikerirapuja pil pil
maissikanaa
chorizoa, yrttibratwurstia ja hirvimakkaraa
yrttilihapullia
hirvisalami- ja kinkkupiirasta
keksejä, juustoja, viinirypäleitä
japanilaisia matcha-teekeksejä
munkkeja
nachoja ja dippejä
karjalanpiirakoita
perunasalaattia
pestopastasalaattia
hunajaista limettilohta
paistettuja kampasimpukoita
tiikerirapuja pil pil
maissikanaa
chorizoa, yrttibratwurstia ja hirvimakkaraa
yrttilihapullia
hirvisalami- ja kinkkupiirasta
keksejä, juustoja, viinirypäleitä
japanilaisia matcha-teekeksejä
munkkeja
nachoja ja dippejä
Saattaa olla, että jossain vaiheessa postaan muitakin ohjeita, mutta tässä tähän hätään buffetin helmet:
Tiikerirapuja pil pil
Paista rapuja noin minuutti molemmin puolin pannulla, jossa on oliiviöljyä (niin että ravut peittyvät), valkosipulia, chiliä ja suolaa. Kaada ravut tarjoiluastiaan ja ripottele päälle tuoretta basilikaa. Kaada paistoöljy rapujen päälle kastikkeeksi.
Hunajainen limettilohi (Maku 6/2010)
8 annosta
- 1 kg lohifileetä
- 3 kpl limettiä
- 4 rkl merisuolaa
- 1/4 tl valkopippuria
- 4 rkl rypsiöljyä
- 5 rkl hunajaa
- 1 dl parmesaanijuustoa (lastuina)
- 1 dl tuoretta basilikaa
Poista lohesta ruodot. Leikkaa kala kauniiksi, ohuiksi viipaleiksi. Levitä ne reunalliseen, suureen astiaan. Raasta hyvin pestyistä limeteistä kuori ja purista mehu. Ripottele viipaleille raastettu kuori, suola ja valkopippuri. Kaada päälle lopuksi limetin mehu, öljy ja hunaja. Peitä kelmulla ja nosta kylmään maustumaan vähintään tunniksi. Kaada marinointiliemi pois. Asettele lohiviipaleet tarjoiluastiaan. Kopistele samalla myös ylimääräinen suola pois. Koristele parmesaanilastuilla ja basilikalla.
Japanilaiset Matcha-teekeksit (Glorian ruoka ja viini 3/2011)
30 kpl
- 150g kylmää voita
- n. 3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 3 rkl erikoishienoa kidesokeria
- 1 tl Matcha-teejauhetta
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 kananmuna
- 2 rkl hienoksi silputtua norilevää
- 1 rlk mustia seesaminsiemeniä
- Lisäksi
- 2-3 rkl mustia seesaminsiemeniä
Nypi voi, vehnäjauhot, sokeri ja teejauhe kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää soija, kananmuna, silputtu norimerilevä ja seesaminsiemenet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina tangoksi (halkaisija n. 4 cm). Ripottele seesaminsiemenet työpöydälle. Kierittele taikinatanko siemenissä niin, että ne tarttuvat tasaisesti taikinan pinnalle. Kääri taikinatanko muovikelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti.
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä noin 5mm:n paksuisia viipaleita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista uunin keskitasossa noin 13-15 min, kunnes keksit saavat kauniin värin. Vedä keksit leivinpaperin avulla ritilälle ja anna jäähtyä. Huom! Mustat seesaminsiemenet voi korvata paahdetuilla vaaleilla seesaminsiemenillä.
Cosmopolitan (Ei ole juhlia ilman cosmopolitania!)
- 2,5 cl vodkaa
- 1,5 cl cointrauta
- 1 cl limemehua
- 4 cl karpalomehua
Täytä martinilasit jäällä tai pistä ne pakkaseen. Mittaa ainekset shakeriin, lisää sinne pari jääpalaa ja sheikkaa. Kaada jäät pois lasit ja sihtaa kylmä juoma jäädytettyyn lasiin.
Kampasimpukat ja ravut näyttävät mielettömän upeilta.
VastaaPoista-Heidi
Kiitos! :)
VastaaPoista