Koska ilma on tänä viikonloppuna niin ankea, niin muistellaan mieluummin aurinkoisia viikonloppuja, kuten helatorstain jälkeistä viikonloppua. Mökkeilimme silloin T:n ja serkkuni H:n kanssa. Ruokaakin laitettiin, ja ihan kunnolla kanssa! Jokainen suunnitteli yhdelle illalle menun, joista ensimmäisenä kirjaan tänne omani (epäitsekkäistä syistä, en ole saanut muiden ruokien reseptejä).
Menuni koostui alkuruoasta, joka oli mansikkagaspacho ja grillatut parmesanleivät, pääruoasta, joka oli valkosipuli-rosmariini-marinoitua entrecotea ja paistinpottuja valkosipuli-chili-majoneesilla ja jälkiruoasta, joka oli mansikka-pistaasijäädyke. Entecote ja patatas bravas olivat niin hyviä, että niitä piti tehdä tänä viikonloppuna uudestaan (tai sitten oltiin vaan laiskoja keksimään syötävää).
Valkosipuli-rosmariini-marinoitu entrecote
- 200-250g entrecote-pihvi per ruokailija
- reilu desi rypsiöljyä
- 2-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna (maun mukaan)
- puolikkaan sitruunan mehu ja hitunen raapaistua kuorta
- 2 rosmariinin oksaa hienonnettuna
- suolaa ja mustapippuria
Yhdistä marinadin ainekset ja kaada ne pakastepussiin. Lisää pussiin pihvit, solmi pussi ja kääntele pussia niin että lihat ovat kauttaaltaan marinadissa. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.
Kuivaa lihat ja paista grillissä haluamaasi kypsyysasteeseen. Anna vetäytyä hetki folion sisällä. Nauti patatas bravas -perunoiden kanssa.
Laiskan naisen patatas bravas
- 2-3 perunaa per ruokailija
- suolaa
- rypsiöljyä
- majoneesia
- chilitahnaa (esim. sambal oelek)
- valkosipulijauhetta
Valmista chili-valkosipuli-majoneesi sekoittamalla itse tehtyyn tai valmismajoneesiin chilitahnaa ja valkosipulijauhetta oman maun mukaan. Laita kylmään maustumaan ja valmista perunat.
Kuori perunat ja pilko ne n. 2x2cm kokoisiksi epämääräisen muotoisiksi kuutioiksi. Keitä perunat suolatussa vedessä puolikypsiksi. Kaada vesi pois ja jäähdytä perunat.
Paista perunoita kuumalla muurikkapannulla öljyssä kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet rapsakan pinnan. Tarjoile chili-valkosipuli-majoneesin kanssa entrecoten lisukkeena.
Mansikka-pistaasijäädyke (lähde: Maku-lehti)
6 annosta
- 10 dl vaniljajäätelöä
- 5 dl turkkilaista jogurttia
- 20 g marenkeja (käytin itse tehtyä left over-mansikkamarenkia)
- 50 g savoiardikeksejä (käytin Digestive-keksejä)
- 75 g pistaaseja
- 2 rkl sitruunankuoriraastetta
Mansikkasiirappi
- 2 1/2 dl makeaa siideriä (mansikka)
- 1 1/2 dl sokeria
Koristeluun
- 2 dl mansikoita (viipaloituina) (käytin myös persikkaa ja luumua)
- 1 dl pistaaseja (käytin myös keksinmuruja)
Yhdistä keskenään hiukan sulanut vaniljajäätelö, jogurtti, murskatut marengit, pilkotut Savoiardi-keksit, suurin osa veitsellä hienonnetuista pistaaseista ja sitruunan raastettu kuori.
Kumoa seos kylmällä vedellä huuhdottuun jäädykevuokaan (käytin laseja kun ei mökillä moista kapistusta ollut) ja nosta peitettynä pakastimeen vähintään 2 tunniksi.
Valmista siirappi. Pane kattilaan mansikkasiideri ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes seos on siirappimaista. Nosta sivuun ja anna jäähtyä.
Nosta jäädyke huoneenlämpöön ja koristele viipaloiduilla mansikoilla ja pistaasimurulla. Tarjoa lisänä mansikkasiiderisiirappia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti