Olemme luvanneet kokata siskoni tupareissa ensi viikolla meksikolaista ruokaa, ja sitä varten piti vähän treenata tänä viikonloppuna... Olen tyhjentänyt nettikaupoista kaikki mahdolliset chililajikkeet parin viime viikon aikana ja viime viikolla juoksimme ympäri Helsinkiä masa harinan perässä. Nyt voi huokaista helpotuksesta, koska ainakin tämä tänään testattu setti oli ehdottomasti vaivan arvoinen. Ohjeet on otettu tai sovellettu Jane Miltonin kirjasta "Meksikolainen keittiö".
Ensi viikon juhlien ideana olisi tehdä iso läjä minejä maissi- ja vehnätortilloja, muutama täytevaihtoehto sekä muutama erilainen salsa ja relissi. Tänään testissä oli maissi- ja vehnätortillat, possulihatäyte, salsa paahdetuista tomaateista sekä mustapapusalsa.
Suomesta on hyvin vaikeaa löytää masa harinaa, ja mekin tyydyimme lopulta jostain Hakaniemen etnisestä kaupasta löytyneeseen hienoon maissijauhoon. Tiedä sitten miten lähellä se oli oikeaa tavaraa, ainakin ulkonäon perusteella se oli ok. Maissitortillataikina oli erittäin murenevaa, ja siksi mekin lopulta taikinaan hermostuttuamme korvasimme osan jauhoista vehnäjauholla, mikä lisäsi leivottavuutta huomattavasti. Kyllä ne silti maultaan erosivat vehnätortilloista.
Molemmat tortillat onnistuivat ihan kohtalaisesti, vaikka paistoajan muistinkin alakanttiin ja lätyt olivat ehkä hitusen liian paksuja. Maku oli hämmästyttävän hyvä. Tästä voi olla vaikea enää palata kaupan valmistortilloihin...
Possunlihatäytteen ohje oli hyvä, mutta kaipasi ehkä ihan vähän lisää makua. Toisaalta kun liha tarjotaan erilaisten salsojen kanssa, ei sen välttämättä tarvi olla niin mausteista. Ehkä kuitenkin seuraavalla kerralla kokeilisin laittaa kaikkia mausteita tuplamäärät. Alkuperäisessä ohjeessa oli kuminan tilalla kanelia. Sitäkin voisi kokeilla..
Tomaattisalsa oli hyvää ja mustapapusalsa erittäin positiivinen yllätys. Siinä ollut limetti toimi koko setin raikastajana. Nam nam nam. Suosittelen!
Maissitortillat
12 kpl
- 5 dl masa harina jauhoja
- ripaus suolaa
- 2 1/2 dl lämmintä vettä
Mittaa masa harina, suola ja vesi kulhoon ja vaivaa taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä 1 tunti. Ota taikinasta 12 samankokoista palaa ja pyörittele palat palloiksi. Pidä pallot muovin alla etteivät ne kuivu.
Jos et omista tortillapuristinta (kuten me), laita pallo kahden muovin väliin (esim rikottu pakastinpussi) ja paina pallo litteäksi esim käyttämällä kattilaa, lautasta tai muuta tasapohjaista esinettä.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi, ota tortilla pois muoveista ja kiepsauta se pannulle. Paista noin minuutin ajan tai kunnes tortillan alapinta kupruilee ja alkaa ruskistua. Käännä tortilla lastan avulla ja paista vielä hetki. Pidä tortillat lämpimänä liinan alla sillä aikaa kun paistat samaan tapaan loput tortillat.
Vehnätortillat
12kpl, läpimitta 25cm
- 12 dl durum vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 100g sian rasvaa (me käytettiin ihan vaan voimariinia)
- noin 1 1/4 dl lämmintä vettä
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola suuressa kulhossa. Hiero joukkoon rasva ja lisää vähitellen vettä, niin että saat sitkeän taikinan. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.
Jaa taikina 12 samankokoiseksi palaksi. Peitä palat kelmulla etteivät ne kuivu. Kauli jokainen pala jauhotetulla alustalla läpimitaltaan 30cm:n kokoiseksi tortillaksi.
Paista tortillat keskilämpöisellä paistinpannulla ilman rasvaa 45-60 sekuntia tai kunnes tortillan alapinta alkaa kupristua ja ruskistua. Käännä ja paista toista puolta noin minuutti. Kääri valmiit tortillat keittiöpyyhkeeseen, jotta ne pysyvät pehmeinä ja lämpiminä sen aikaa, kun paistat loput tortillat.
Possunlihatäyte
- 500g possun kassleria 2 1/2 cm kuutioksi leikattuna
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- 0,5 sipuli halkaistuna ja viipaloituna
- 2 valkosipulinkynsi puristettuna
- 2 guajillo-chiliä
- 1 new mexico-chili (liotettuna)
- 1 tl jauhettua neilikkaa (liotettuna)
- 1 tl jauhettua kuminaa
Pane lihakuutiot kattilaan ja kaada päälle vettä, niin että lihakuutiot peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä hiljalleen 1,5 tuntia tai kunnes liha on murenevaa. Valuta lihat ja revi se pieniksi suikaleiksi. Siirrä kulhoon ja mausta suolalla.
Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipuli, valkosipuli, chili ja mausteet. Paista sekoittaen 2-3 minuuttia. Lisää lihasuikaleet ja paista, kunnes liha on kuumaa ja imenyt itseensä mausteita.
Mustapapusalsa
- 1 tetra liotettuja ja keitettyjä mustapapuja
- 2 Aji christal chiliä (säilyke)
- 1 punasipuli
- 1 limetin mehu ja raastettu kuori
- loraus olutta
- 1 rkl oliiviöljyä
- pieni nippu korianteria pilkottuna
- suolaa
Valuta pavut ja sekoita niiden joukkoon hienonnettu chili, punasipuli. Sekoita joukkoon myös limetin kuori ja mehu, olut, öljy ja korianteri. Mausta suolalla ja sekoita hyvin. Anna salsa nseistä valmistuksen jälkeen päivä tai pari, jotta maut saavat kehittyä.
Salsa paahdetuista tomaateista
- 5 tomaattia
- 8 pientä salottisipulia
- 5 valkosipulinkynttä
- merisuolaa
- 1 tuore rosmariininoksa
- 2 Aji Christal chiliä (säilyke)
- 1/2 pienen sitruunan mehu ja raastettu kuori
- 2 rkl neitsytoliiviöljyä
- 1/4 tl fariinisokeria
Kuumenna uuni 160-asteiseksi. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja pane uuninpellille. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja lisää ne pellille. Ripottele pinnalle merisuolaa. Paahda aineiksia uunissa noin 1 tunti 15 minuuttia tai kunnes tomaatit alkavat kuivua. Älä annan niiden palaa tai mustua.
Anna tomaattien jäähtyä. Irrota sitten kuoret ja pilko malto pieniksi paloiksi. Siirrä tomaattisilppu kulhoon. Poista uloin kerrois niistä sipuleista, jotka ovat sitkistyneet.
Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet ja chilit karkeaksi silpuksi ja sekoita tomaattien joukkoon. Riivi rosmariininlehdet varsista, pilko ne pieneksi, ja lisää tomaattien joukkoon. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu, oliiviöljy ja sokeri. Sekoita hyvin ja mausta tarvittaessa suolalla.
Peitä kulho ja pidä kylmässä vähintään tunti ennen tarjoilua. Salsa säilyy jääkaapissa viikon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti