perjantai 15. heinäkuuta 2011

Mansikkatorttu

Postataan nyt tämäkin kakku mansikkakauden kunniaksi, vaikka ei se taitaisi ainakaan kakkujen kauneuskilpailussa korkealle sijoittua. Hyvää oli kuitenkin! Ohje on peräisin Glorian ruoka & viini -lehden numerosta 5/2011. Itse skippasin ohjeeseen kuuluneen punaviinisiirapin, koska kakku syötiinkin jo aiottua aiemmin, mutta epäilemättä se olisi myös ollut hyvää. Pistän siis senkin ohjeen jakoon.

Olkaas muuten varovaisia valkosuklaatäytteen tekemisessä! Ensimmäisellä yrityksellä oma seokseni juoksettui pahasti kun ilmeisesti liian väkivalloin sekoittelin kermavaahtoon tuorejuustoa ja valkosuklaata... Sniif. Toisella yrittämällä meinasi tapahtua sama, mutta päätin että juustokokkareet kakussa on parempi vaihtoehto kuin juosta kolmannen kerran kauppaan.. Tuorejuustoa kannattanee siis notkistaa hieman ennen kuin sen sekoittaa kermavaahtoon.


Punaviinisiirapilla pilkutettu mansikkatorttu

pohja 
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl mantelijauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 75 g voita
  • 3 rkl kuohukermaa 
mansikka- ja valkosuklaakerros
  • 500 g mansikoita
  • 1 1/2 dl punaviiniä (tai vahvaa mansikkamehua)
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 liivatelehteä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 3 1/2 dl kuohukermaa
  • 2 tl sitruunan raastettua kuorta
  • 1/2 dl sokeria
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
punaviinisiirappi
  • 1 1/2 dl punaviiniä (mansikoiden marinointiliemestä) tai vahvaa mansikkamehua
  • 3/4 dl hillosokeria
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet, voi ja kerma keltuaisvaahtoon. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25 min. Älä paista liikaa, ettei pohja kuivu. Irrota kakku vuoasta jäähtymään ja pese ja kuivaa vuoka.

Viipaloi mansikat, Kaada viini tai mehu joukkoon ja jätä maustumaan lopun täytteen valmistuksen ajaksi.

Paloittele suklaa ja sulata se varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Laita liivatelehdet väljään, kylmään veteen ja anna pehmetä n. 5 min. Kuumenna sitruunamehu. Purista liivatteista vesi ja liuota liivatteet mehuun. Vaahdota kerma ja mausta se sitruunankuorella ja maun mukaan sokerilla (puoli desiä oli minusta sopiva määrä). Sekoita tuorejuusto, liivateseos ja valkosuklaa vaahtoon. Valuta mansikat (käytä marinointiliemi siirappiin).

Vuoraa vuoka kahdella isolla tuorekelmupalalla siten, että kelmun päät roikkuvat reunojen yli. Tämä auttaa kakkua irtoamaan vuoasta. Laita kakkupohja vuokaan. Ripottele mansikat kakkupohjalle ja kaada täyte mansikoiden päälle. Tasoita pinta ja peitä vuoka kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään kuusi tuntia tai yön yli.

Valmista siirappi. Mittaa viini tai mehu ja sokeri kattilaan. Anna porista keskilämmöllä noin 10 min tai kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Huomioi, että seos jähmettyy hieman jäähtyessään. Anna siirapin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Valuta siirappia hyytyneen kakun pinnalle koristeraidoiksi ja pilkuiksi juuri ennen tarjoamista.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti