sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Kukkoa viinissä

Tämä viikko on ollut ruokasaldoltaan huikea. Torstaina nautimme ystäväni kanssa pitkään ja hartaasti illallista Luomossa, perjantaina istuimme iltaa ystävieni kanssa fonduepadan ääressä, lauantaina olin ihanilla sushi-kesteillä ja tänään valmistimme kotona Juuren puodista työkavereiden läksiäislahjakortilla hankittua kukonpoikaa. Koska minua vaivaa ikävä Pariisiin, täytyi kukonpojasta tehdä tietysti coq au vin. Tämä varsin mainio ohje on peräisin kirjasta "Kanaa Butlerin tapaan".



Coq au vin
  • 1 kukko (tai kana/broileri) n. 1 kg
  • 12 pikkusipulia
  • 200 g herkkusieniä
  • 1/2 pll punaviiniä
  • 3 viipaletta pekonia
  • 2 1/2 dl kanalientä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • nippu timjamia
  • voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria
Paloittele kukko, suikaloi pekoni ja kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Paista pekonisuikaleet kevyesti pannulla voissa ja levitä ne sitten viinikukon kypsennyspataan. Ruskista kukonpalat hyvin pannulla ja siirrä ne mukaan pataan. Ripottele paloille vajaa tl suolaa ja jauha mukaan mustapippuria. Sekoita tomaattipyree ja viini keskenään ja kaada seos pataan. Lisää myös kanaliemi ja valkosipuli. Hauduta pataa 40 minuuttia miehdokolla lämmöllä kannen alla. Lisää timjamin lehdet noin puolessa välissä.

Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Kuori pikkusipulit ja ruskista ne kevyesti rasvassa. Lisää ne pataan ja kypsennä uunissa vielä 25 minuuttia. Ruskista herkkusienet kevyesti ja lisää pataan. Kypsennä uunissa vielä hetki.

Siivilöi padasta liemi ja siirrä se kattilaan. Hiero yhteen saman verran vehnäjauhoja ja voita ja vatkaa suurus kastikkeeseen. Keitä vielä 6 minuuttia. Vatkaa lopuksi mukaan 1 rkl voita. Kaada kastike takaisin pataan kukon ja kasvisten joukkoon. Tarjoile vaalean leivän sekä keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti