sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Limetti-inkivääri posset

Siitä lähtien kun posset alkoi ilmestyä viime vuonna useiden ruokablogien ja -lehtien sivuille, siitä on tullut minulle panna cottaan verrattava vakkarijälkkäri. Se nyt on vaan niin ihanan simppeli. Ja hyvää. Olen kuitenkin aina tehnyt pelkästään sitruuna possettia, joten tuoreimman Glorian ruoka ja viini -lehden (1/2013) tarjoama limetti-inkivääri posset herätti kiinnostukseni heti.

Jälkkäri oli huippua ja ohje oli myös mainio siksi, että se oli ensimmäinen löytämäni posset ohje, jossa mittasuhteet ovat kunnolla kohdallaan. Eli niin, että kerma hyytyy kunnolla. Aikaisemmin se kun on jäänyt enemmän tai vähemmän löysäksi. Inkivääriä laitoin hiukan ohjeen mukaista määrää enemmän, mutta ei se silti valitettavasti sieltä limen alta maistunut. Inkiväärin makua olisi toki saanut enemmän jos olisi tarjonnut possetin hillotun inkiväärin kanssa, kuten ohjeessa neuvotaan. Meidän kaapeista ei sellaista löytynyt, joten koristelin possettini granaatinomenan siemenillä. No, ensi kerralla laitan inkivääriä sitten vieläkin enemmän.


Limetti-inkivääri posset
(6 annosta)
  • 5 dl kuohukermaa
  • 1 3/4 dl hienoa kidesokeria
  • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
  • 2 (luomu)limetin hienoksi raastettu kuori
  • 1 dl vastapuristettua limetin mehua 
tarjoiluun
  • hillottua inkivääriä (itse käytin limetin kuorta ja granaattiomenan siemeniä)
Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 3 min. koko ajan sekoittaen. Lisää jauhettu inkivääri sekä limetin kuori ja -mehu. Sekoita hyvin.

Kaada seos kuuteen lasiin tai pieneen jälkiruokakulhoon. Peitä lasit muovikelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

5 kommenttia:

  1. ompas kummallinen ohje:o en oo ikinä ennen törmänny missään ton nimiseen jälkkäriin. Mikä tossa on hyydyttävä aine?:o kuulostaa kyllä hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin oli vielä viime vuoteen asti, kunnes (muistaakseni) joku ruokalehti (oisko Glorian ruoka ja viini) sen julkaisi ja sittemmin sitä on tehty monessakin blogissa. Kyseessä on ymmärtääkseni vanha brittiläinen jälkkäri, jossa kerma siis hyytyy sitruunamehun voimalla ihanaksi pehmeäksi vanukkaaksi. Briteissä on kai käytössä jotain tuplakermaa, joka on rasvaisempaa kuin meidän kermat, mistä syystä meidän kermoilla tehdyt possetit jää monesti vähän löysäksi. Tämä ei jäänyt! :)

      Wikipedia tietää kertoa (http://en.wikipedia.org/wiki/Posset) että kyseessä on varsin vanha herkku, jonka juuret ovat muualla kuin jälkiruoassa:

      A posset (also spelled poshote, poshotte) was a British hot drink of milk curdled with wine or ale, often spiced, which was popular from medieval times to the 19th century. The word is mainly used nowadays for a related dessert similar to syllabub. In the middle ages, it was used as a cold and flu remedy and was more of a drink than a mousse.

      Poista
    2. Kiitoksia tästä informaatiosta:) Katsotaan jos saan joskus aikaiseksi tätä tehtyä.

      Poista
  2. Ruoka ja viinilehdessähän oli taannoin artikkeli myös sitruunasta ja silloin oli ohje sitruunapossesta. Sitruunahan itsessään on hyydyttävää. Ehkäpäs limetillä on vastaavia ominaisuuksia. Pitää tänään itekkin testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sitruunaposset taitaa olla se originaali ja nämä lime- ja muut versiot siitä sitten väännettyjä. Limetti hyydyttää samalla tavalla kuin sitruuna. Pitäisikin kokeilla joskus miten esim. greippi toimisi. :) Sitruunaposset on myös ihanaa. Hauskaa testailua ja kiitos visiitistä!

      Poista