maanantai 7. tammikuuta 2013

Yakiniku vol 2

Edellinen Yakiniku-kokkailuni kirvoitti yhden blogin lukijan kommentoimaan kirjoitustani kovin sanakääntein. Käyttämäni resepti oli kuulema täysin metsässä ja lukija kehotti minua palaamaan kipin kapin koulun penkille. Otin ohjeesta vaarin ja lähdin yrittämään yakinikua uudemman kerran.

Tovin nettiopiskeltuani opin, että Yakiniku tarkoittaa grillattua lihaa. Kyseessä on siis varsin yleinen ruoka ja ohjeitakin löytyy sen mukaisesti netistä jokunen. Lihan maustamistyylejä löysin kolme. Liha voidaan grillata sellaisenaan (suolalla ja pippurilla maustettuna) ja tarjota erilaisten dippikastikkeiden kanssa. Maustekastikkeen voi myös kaataa lihan päälle pannussa/grillissä ja tarjota liha näin ollen valmiiksi maustettuna. Kolmas vaihtoehto oli lihan marinointi ennen grillausta. Tämä viimeinen vaihtoehto oli se mitä käytin viime kerralla, ja näin minua neuvoi tekemään myös japanilainen ystäväni Tomoaki kysellessäni  häneltä apuja Yakinikun tekoon. Päädyin kuitenkin käytännön syistä itse käyttämään noista kolmesta maustamisvaihtoehdosta tällä kertaa tuota keskimmäistä. 

Grilliä meiltä ei tähän hätään löytynyt, joten tässä kohtaa jouduttiin taas oikomaan. Oikeasti kai pöytään tulisi sijoittaa hiiligrilli, jossa kaikki grillaavat omat lihapalansa. Minä paistoin lihapalat paistinpannulla, mutta hyvin sekin pelitti.

Sain Tomoakilta ohjeet lihan maustamiseen, johon lisäsin muutaman nettiohjeista löytämäni lisäjutun. Ja hyvää siitä tuli! Aikalailla samat mausteet tässä versiossa on kuin siinä aiemmin tekemässäni, joten tuskin se resepti nyt niin metsässä olikaan. Tällä kertaa tosin maut tulivat voimakkaammin esille kuin viimeksi, johtuen varmaankin lihan maustamistapojen eroista.


Yakiniku
  • 500 g naudanlihaa (Entrecote)
  • 1 vihreä chili viipaloituna
  • 2 kevätsipulia viipaloituna
  • paahdettuja seesaminsiemeniä
  • tarjoiluun riisiä
kastike
  • 0.5 dl japanilaista soijakastiketta
  • 2 rkl sokeria (monissa ohjeissa käytettiin ruskeaa sokeria)
  • 2 rkl silputtua sipulia
  • 2 rkl silputtua valkosipulia
  • 2 rkl silputtua inkivääriä (käytin valmista inkiväärimurskaa)
  • 2 rkl seesamiöljyä  
  • 3 rkl sakea 
  • 1/2 rkl mustapippuria
  • 1/2 rkl suolaa
  • (1/4 raastettua omenaa tai 1/2 sitruunan/limen mehu)
Leikkaa liha ohuiksi paloiksi (onnistuu helpoiten kun liha on otettu sulamaan pakkasesta ja se on vielä hieman kohmeinen). Mausta palat suolalla ja pippurilla.

Valmista kastike: sekoita ainekset kattilassa ja kiehauta. Siirrä kastike sivuun, mutta pidä lämpimänä.

Kuumenna paistinpannu ja lisää hieman seesamiöljyä. Kuullota chiliviipaleita pannulla muutama minuutti ja siirrä ne sitten sivuun. Paista lihasiivut pienissä erissä kuumalla pannulla minuutti - pari per sivu. Siirrä sivuun odottamaan kunnes kaikki lihat on paistettu. Siirrä sitten lihat ja chilit takaisin pannulle ja lämmitä ne nopeasti kuumaksi.

Kaada lihat tarjoiluastialle tai tarjoa kuumasta (valurauta)pannusta. Kaada päälle kastike. Koristele lihat paahdetuilla seesaminsiemenillä ja kevätsipulisiivuilla ja tarjoile riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti