perjantai 9. maaliskuuta 2012

Chili con Jamie

Aurinkoiset kevätpäivät suorastaan huuuuutavat tekemään jotain pataruokaa, jonka kypsymistä voi mennä odottelemaan vaikka pulkkamäkeen. Koska meidän viime viikon ruokailujen teemana näkyi olevan chili, viikko oli hyvä päättää sunnuntaina Chili con carnella.

Valitettavasti tuosta kirjastosta lainaamastamme chilikirjasta ei löytynytkään mitään kiinnostavaa Chili con carnen ohjetta. Onneksi hyllystä löytyi myös Jamie Oliverin Amerikkaopus, josta löytyy järkyttävän hyvän näköinen chilin ohje. Vielä onnekkaammaksi itseni tunsin kun huomasin että Pastanjauhajat ovat ohjeen blogissaan kääntäneet Suomeksi eikä minun sitä tarvinnut tehdä! :)

Sen verran ohjetta viilasin, että kuivatut chilit (anchoa, new mexicoa ja chipotlea) laitoin tuplana ja tuoreet chilit puolikkaana (koska mulla ei ollut muuta kuin habaneroa). Oreganon, juustokuminan ja paprikan laitoin triplana, sokerin tuplana. En tiedä johtuuko se meikäläisen mausteiden huonosta laadusta, mutta tuntuu että ohjeessa kuin ohjeessa aina kitsastellaan mausteiden määrässä... Kanelitankoja ei kaapista löytynyt, joten heitin sekaan hyppysillisen kanelijauhetta. Naudan rintaa ei marketissa tietenkään ollut, joten paistilla mentiin ja hyvää tuli. Kolmen tunnin sijaan hauduttelin chiliä noin viisi tuntia.


Meillä chili syötiin nachojen, ranskankerman ja cheddarjuustoraasteen kera. Puristinpa päälle hieman limen mehuakin. Ruokajuomana toimi erittäin hyvin Corona.


Chilli con Jamie (10-12 hengelle)
  • 2 kg naudanrintaa, erottele lihat luista ja leikkele sopiviksi paloiksi
  • 500 ml kuumaa kahvia
  • 3 isoa kuivattua chiliä (ancho, chipotle tai poblano)
  • oliiviöljyä
  • 2 kukkurallista teelusikallista jauhettua juustokuminaa
  • 2 kukkurallista teelusikallista savustettua paprikaa
  • 1 kukkurateelusikallinen kuivattua oreganoa
  • 2 (tuoretta) laakerinlehteä
  • 2 punasipulia, kuorittuna ja viipaloituna
  • 3-4 tuoretta chiliä
  • 2 kanelitankoa
  • 10 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
  • merisuolaa ja vasta jauhettua mustapippuria
  • 4 x 400 g tölkkiä kokonaisia tomaatteja
  • 3 rkl ruskeaa sokeria
  • 3 punaista, keltaista tai oranssia paprikaa, siemenet poistettuna ja viipaloituna
  • 2 x 400 g tölkki papuja (kidneypapuja, voipapuja tai pintopapuja) valutettuna
Valmista kahvi ja lisää siihen (vielä kun se on kuumaa) kuivatut chilit likoamaan muutamaksi minuutiksi. Pane sillä välin suurin patasi miedolle lämmölle ja lorauta sinne oliiviöljyä, sitten juustokuminat, paprikat, oreganot, laakerinlehdet ja sipulit. Paista 10 minuutin ajan niin, että sipulit ehtivät pehmetä sopivasti.

Ota puolet tuoreista chileistäsi, poista niistä siemenet ja viipaloi. Viipaloi myös kahvissa uiskennelleet kuivatut chilit ja lisää ne pannulle sipuliseokseen yhdessä viipaloitujen tuoreiden chilien, kanelitankojen, viipaloidun valkosipulin sekä suola- ja pippuritujauksen kanssa. Kaada sekaan myös tilkka chilien haudutusliemenä toiminutta kahvia.

Sekoita ja lisää sitten loput kahvit, tölkitetyt tomaatit sekä sokeri. Kippaa vielä sekaan lihat ja tujaus suolaa ja pippuria, peitä kannella ja anna hautua suurin piirtein kolmen tunnin ajan, silloin tällöin sekoitellen.

Lisää muutaman tunnin päästä joukkoon pavut ja paprikat ja jätä pata taas hautumaan (vähintään puoleksi tunniksi).

Maista ja mausta. Jos olet tulisemman ruuan ystävä, sekoita joukkoon loput tuoreista chileistä. Enintä tulisuutta voi taittaa ranskankermalla, jota voi halutessa lusikoida annosten päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti