maanantai 4. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko: mallassämpylät

Tiesittekö, että 4.-10. marraskuuta vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa? Hävikkiviikon tavoitteena on vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä kiinnittämällä kuluttajien huomio oman keittiön hävikkiin. Tämä lienee tarpeen, sillä hankkeen takana olevan Kuluttajaliiton mukaan suomalaiset heittävät vuodessa henkeä kohti keskimäärin 24 kiloa, eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. Nämä luvut eivät ole oman kokemukseni perusteella lainkaan yllättäviä, ikävä kyllä…

Meidän pikkuruisessa kotipanimossa (Malmin Panimo, pistäkää nimi mieleen, meistä kuullaan vielä!) laitettiin eilen alulle tuhti Black IPA. Panimopäivän tuloksena meillä on nyt käymässä noin 20 litraa herkullista olutta ja sen sivutuotteena saatiin noin 15 litraa mäskiä.


Hävikkiviikon innostamana päätin (kerrankin) hyödyntää mäskiä ja niinpä leivoin siitä sämpylöitä! Tai siis murto-osasta siitä, sitä kun on vielä jäljellä n. 14,5l… Eli voi olla että leivon siitä vielä vähän lisääkin sämpylöitä (siitä varmaan leipoisi koko loppuvuoden leivät).. Ensi viikonloppuna olisi lisäksi tarkoitus panna alulle savuporter jouluksi, joten sitten mulla on taas uusi mäskisetti leivottavana (ehkä me perustetaankin panimon lisäksi leipomo).. No, todettakoon että kovasti yritin markkinoida mäskiä sukulaisille ja ystäville FB:ssä, joten parhaani tein ettei sitä roskiin tarvisi heittää. Jos joku pääkaupunkiseutulainen tahtoo mäskiosingoille, niin huutakaa hep!


Sämpylöihin löytyi ohje täältä ja niistä tuli suoraan sanottuna erinomaisia! Mallas maistui sämpylöissä selvästi, ja ne olivat muutenkin paljon maukkaampia kuin aiemmat leipomani sämpylät, joskin vähän turhan makeita. Senpä vuoksi seuraaviin sämpylöihin laitan huomattavasti vähemmän siirappia (1-2 rkl riittänee).  


Mallassämpylät
  • 4 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 5 dl mallasmäskiä
  • 2 tl suolaa
  • 75 g sulatettua margariinia
  • 1-2 rkl siirappia (alkuperäisessä ohjeessa 1dl)
  • vehnäjauhoja (vain sen verran ettei taikina tartu pahasti käsiin)
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, margariini ja mallasmäski sekä lopuksi vehnäjauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä, jonka jälkeen leivo sämpylöitä tai leipiä. Anna kohota. Paista 225 °C:ssa noin 15-20 min.


PS. Kuluttajaliitto ja lukuisat yhteistyökumppanit järjestävät Hävikkiviikolla aiheeseen liittyviä tempauksia ja tapahtumia. Esimerkiksi Keskiviikkona 6.11. Helsingin Narinkkatorilla järjestetään 5000 Saa syödä! –tempaus. Tempauksessa jaetaan 5000 kasvisruokalounasta, jotka valmistetaan kaupoilta ja tukulta ylijäävistä raaka-aineista. Tsekkaa lisää täältä:



3 kommenttia:

  1. Saako kysyä mitkä nuo kotipanimon laitteet tuossa ovat?Kattiöan malli kiinnostaa myös, eilen tein ekan IPA-satsini mutta kunnon kattila hakusessa vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitteisto on saksalainen Brumas BrauEule II, eli tällainen setti: http://www.brumas.com/xtcm/product_info.php?products_id=4&language=en Hyvin on pelittänyt! Pari vuotta keiteltiin kattilalla ennen tuota investointia. Tää on kyllä hauska harrastus. :)

      Poista