sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kevättalven pavlova

Kutsuimme appivanhemmat sunnuntain kunniaksi kahville, mistä sain pätevän syyn leipoa. Jääkaapissa nököttäneet neljä valkuaista tekivät leivontakohteen valinnasta helppoa -> marenkia -> pavlovaa, tietysti. Vaikka lähikaupasta olisi löytynyt tuoreena mansikoita, vadelmia ja mustikoitakin, tuntui niiden syöminen helmikuussa omituiselta ja väärältä. Niinpä pavlova sai täytteekseen värikkään kimaran hedelmiä - ananasta, kiiviä, mangoa, cantaloupe-melonia, passionhedelmää ja graniittiomenaa. Nuokin kaikki muuten löytyi sieltä lähimarketista, jopa syöntikunnossa oleva mango. Yllättävää!

Marengin pohja oli hitusen liian makea, joten sen voisi ensi kerralla tehdä vähemmällä sokerilla. Kermavaahdon sekaan sotkin rahkaa ja lemon curdia katkaisemaan kakun makeutta. Koska pohja oli niin makea, täyte olisi voinut olla vieläkin kirpeämpi. Lemon curd -tahna kun on aika makeaa sekin. Ehkäpä siihen olisi voinut laittaa hieman sitruunanmehua. Täytyy muistaa ensi kerralla!


Hedelmäpavlova

pohjaan
  • 4 valkuaista
  • 2,5 dl sokeria (tai 0,5 dl vähemmän)
  • 2 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1 tl viinietikkaa
täytteeseen
  • 2 dl kermaa vaahdoksi vatkattuna
  • 1-2 rkl sokeria
  • n. 1-2 dl maitorahkaa
  • 3-4 rkl lemon curd -tahnaa
päälle
  • 1/2 kokonainen ananas pilkottuna
  • 1/4 cantaloupe-meloni pilkottuna
  • 1 mango viipaloituna (juustohöylä toimi tässä hyvin)
  • 3 kiiviä lohkottuna
  • 1 passionhedelmän siemenet
  • 1/2 granaattiomenan siemenet
Valmista marenkipohja. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen. Sekoita maissitärkkelys tai perunajauho sokerin joukkoon. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi ja lisää sokeri-jauhoseos valkuaisten sekaan vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää loppuvaiheessa viinietikka. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävän valkoista.

Huom! Marenki on herkkä epäonnistumaan, joten varmista ettei valkuaisten seassa ole yhtään keltuaista, ja että työvälineet ovat puhtaat (kulho ei saa olla rasvainen) ja kuivat. Huoneenlämpöinen valkuainen vatkautuu kylmää paremmin.

Levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi kiekoksi, halkaisijaltaan n. 20-25cm. Jätä keskelle matalampi kohta ja levitä seosta enemmän reunoille, jotta täyte on helpompi lisätä pohjan päälle. Kypsennä marenkia uunin alatasolla 1,5h. Jäähdytä kunnolla ennen tarjoilua.

Pilko marengin jäähtyessä hedelmät suupalan kokoisiksi paloiksi. Voit tehdä eri hedelmistä eri mallisia paloja: kuutioita, lohkoja jne. Mangosta voi esim. vuolla pitkiä lastuja juustohöylällä. Sekoita hedelmät keskenään. Ota erillisiin kulhoihin passionhedelmän ja granaattiomenan siemenet.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi (ja mausta se sokerilla). Sekoita lemon curd maitorahkan sekaan ja sekoita kermavaahtoon.

Kokoa pavlova juuri ennen tarjoilua. Nosta marenkipohja kakkulautaselle ja levitä sen päälle kermavaahtotäyte. Nostele hedelmät täytteen päälle ja viimeistele passionhedelmän ja granaattiomenan siemenillä.

2 kommenttia:

  1. On se vaan niin kaunis... Pitäisi joskus kokeilla itsekin saisiko marengin onnistumaan vaikkapa erytritolilla. Tai sitten vaan joskus minunkin pitäisi käyttää ihan sokeria. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen taas maanantaina huomasi pienestä päänsärystä että sokeria oli tullut syötyä normaalia enemmän sunnuntaina. Mutta en minä siitä silti kokonaan pystyisi luopumaan. :)

      Poista