keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Rippijuhlat

Sain ilokseni avustaa siskoani pari viikkoa sitten hänen poikansa rippijuhlien järjestämisessä. Tarjosimme vieraille heti kirkon jälkeen lämpimän ruoan ja pienen sulattelun jälkeen kahvit. Menu näytti tältä:

menu


alkoholiton alkumalja

***
tomaatti-mozzarellasalaatti
mansikka-brie-juustosalaatti
balsamicosiirappi

kesän uudet perunat
maustesilli
lämminsavulohi
lihapullat ja jogurttikastike
nyhtöpossu-minihampparit

ruisleipää, perunarieskaa, voita ja juustoa


maustettua jäävettä
appelsiinimehua
kotikaljaa

***

kahvi
mansikka-kermakakku
limettinen kookosjuustokakku
kahden värin browniet
lusikkaleivät
karkkibuffet


Ruoista eniten kehuja sateli nyhtöpossu-minihamppareille. Halusimme savukalan lisäksi tarjolle jotain ruokaisaa lihaa (muutakin kuin lihapullia). Lämpimänä tarjottu liha on kuitenkin kypsyysasteiden vuoksi haasteellinen noutopöydässä, mistä syystä päädyimme kunnolla ylikypsään lihaan - se kun ei kuivu vaikka mitä tekisi. 

Possun tarjoilumuoto oli hetken hakusessa, kunnes sain päähäni minikokoiset hampurilaiset. Possun lisäksi hampurilaisiin tuli chili-valkosipulimajoneesia ja kuivattua sipulia. Olin hieman huolissani, että sotkevatko vieraat itsensä pahasti purilaisilla, mutta ne olivat juuri sopivan kokoisia syötäväksi yhdellä kädellä. Täytynee mainita, että hamppareissa vieraita ihastuttivat erityisesti sämpylät. Joten tsekatkaa ihmeessä alla oleva ohje!

Toinen kiitelty herkku oli lämminsavulohi. Tilasimme sen lähikaupastani (K-market Puistori), joka savustaa kalansa itse. Siinä on muuten ihan helmi kauppa Pohjois-Helsingissä (tämä ei ole maksettu mainos...). Lihatiskistä löytyy rehellistä lihaa ilman marinadeja ja aina myös harvinaisempia ruhon osia, kuten häntäkiekkoja. Kalatarjontakin on monipuolista lihatiskin kokoon nähden.

Makea puoli onnistui hyvin lukuun ottamatta kahden juuston brownieita. Kokeilin reseptiä juhlia edeltävällä viikolla 1,5-kertaisena annoksena 37 minuutin paistoajalla. Aika oli passeli ja brownie jäi sisältä mukavan kosteaksi. Juhlissa käytin isompaa vuokaa ja tein annoksen kaksinkertaisena samalla paistoajalla. Se ei kuitenkaan riittänyt alkuunkaan, ja brownie jäi lähes kokonaan tahmaiseksi mössöksi. Hyvää se toki oli, mutta siitä ei saanut leikattua veitsellä siistejä neliöitä. Noo, sattuuhan noita...

Juhlien tiimellyksessä en valitettavasti ehtinyt kuvata ruokia... Onnekseni juhlissa oli hyvällä kameralla varustettu vieras. Pahaksi onnekseni hänen ruokapöytäkuvansa olivat päässeet ylivalottumaan. Tässä kuitenkin pari kuvaa päivän murkinoista.

Salaatit katettu, lämpimät ruoat puuttuu

Kahvipöydän tarjoilut

Tässä vaiheessa brownie näytti vielä ihan lupaavalta...

Leikatessa karu totuus paljastui... Yritin naamioida löllöt kökköröt vadelmilla...

Kirjoitan määrät ylös helpottaakseni seuraavien juhlien järjestelyjä. Jokainen niitä hyväkseen käyttävä tehköön sen omalla vastuulla. :) Juhlijoita oli n. 30 ja kaikkia tarjoiltavia jäi reilusti yli, karkeasti ottaen puolet. Laitoin alle tiedon paljonko mitäkin jäi, mutta arviot on hyvin karkeita... Kun ylijääneet ruoat ja makeat jaettiin neljän kotitalouden kesken, ei niitä lopulta tainnut mennä juurikaan haaskuuseen.


Määrät 30 henkilöä

alkoholiton booli (á 5dl, YHT 15l, menekki oli n. 10l)

tomaatti-mozzarellasalaatti (á 1/2kpl tomaatti ja 1/3kpl mozzarella, n. puolet jäi)
mansikka-brie-juustosalaatti (á 1,5dl, YHT 4,5l, tätä taisi kyllä todellisuudessa olla enemmän, puolet jäi)
balsamicosiirappi (á 0.15dl, YHT 4,5dl, tätä ei tullut ihan näin paljoa, ehkä 2,5dl, puolet jäi)
uudet perunat (á 150g, YHT 4,5kg, kaikkia perunoita ei taidettu keittää, 1/3 jäi)
maustesilli (á 15g, YHT 450g, laskettu kokonaispainosta, 2/3 jäi)
lämminsavulohi (á 100g, YHT 3kg, n. 1/3 jäi)
lihapullat (á 3kpl, YHT 90kpl, näitä taisi tulla yli 100kpl, 1/4 jäi)
jogurttikastike (á 2rkl, YHT 9dl, tätä tuli hieman yli 1l, ja n. puolet jäi)
nyhtöpossu-minihampparit (lihaa á 100g, YHT 3kg, sämpylöitä á 2kpl, YHT 60kpl, sämpylöitä tehtiin todellisuudessa hieman enemmän ja lihaa oli 4kg, n. puolet jäi)
majoneesi (á 0,1dl, YHT 6dl, 2/3 jäi)
ruisleipää, rieskaa (á 1 siivu per leipä, leipää meni aika vähän, ehkä 1/3) 
voita (á 0,15dl, YHT 4,5dl, tarjolla oli kokonainen voipaketti, josta oli mennyt yllättävästi vain n. 1/10)
juustoa (á 30g, YHT 900g, n. puolet jäi) 

mansikka-kermakakku (kaksi kuuden munan kakkua, toisesta kakusta jäi 2/3)
juustokakku (kaksi kakkua, yli jäi yksi kokonainen ja 1/5 toisesta kakusta) 
kahden värin browniet (á 2 pientä palasta, YHT 60 palasta, 1/2 jäi)
lusikkaleivät (á 2 pikkuleipää, YHT 60kpl, näitä tehtiin oikeasti hieman enemmän, n.1/2 jäi)
karkkibaari


Alkoholiton booli
  • 1l omenamehua
  • 1l appelsiinimehua
  • 1,5l spriteä

Tomaatti-mozzarellasalaatti
30 hengelle
  • 15 tomaattia siivuina
  • 10 mozzarellaa siivuina
  • basilikan lehtiä
  • uutta punasipulia ohuina siivuina
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • tarjoiluun balsamikosiirappia

Mansikka-brie-juustosalaatti 

30 hengelle

  • 2 ruukkua lollo rosso -salaattia
  • 2 ruukkua viinisuolaheinää
  • 1 ruukku herneenversoja
  • 2 kurkkua ohuina siivuina pitkittäin
  • 1 pss retiisiä ohuina siivuina
  • 1 pkt tummia viinirypäleitä kokonaisina
  • 1 granaattiomenan siemenet
  • 2 l mansikoita neljäsosina
  • 2 pientä pussia saksanpähkinöitä murskattuna
  • 2 pkt brie-juustoa siivuina
  • tarjoiluun balsamikosiirappia


Lihapullat
30 hengelle
  • 1500g naudan jauhelihaa
  • 1500g nauta-sikajauhelihaa
  • 2 isoa sipulia
  • 8 valkosipulin kynttä
  • 1½ dl parmesaania
  • 3 tl mustapippuria
  • 3 rkl chilikastiketta
  • 6 kananmunaa
  • 6 rkl vasikanfondia
  • 6 rkl sitruunamehua
  • korppujauhoja taikinan mukaan
  • suola-pippuri-vehnäjauhoseos
Silppua sipulit ja raasta parmesaani. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyörittele taikina pulliksi. Pyörittele pullat suola-pippuri-vehnäjauhoseoksessa ennen paistamista. Paista pulliin rapea pinta voissa pannulla ja kypsennä loppuun uunissa.

Jogurttikastike
  • 1kg turkkilaista jogurttia
  • valkosipulia
  • ruohosipulia
  • sitruunanmehua
  • sinappia
  • hunajaa
  • suolaa ja mustapippuria
Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin silputut sipulit ja maustamalla se sitruunanmehulla, sinapilla, hunajalla, suolalla ja pippurilla.

Nyhtöpossu
  • 4kg kassleria
  • mausteita: suolaa, pippuria, paprikaa, cayennepippuria, valkosipulijauhetta jne.
  • fariinisokeria
Hiero lihan pintaan reilulla kädellä mausteita ja fariinisokeria. Heitä liha pataan/pellille ja paista sitä 100 asteisessa uunissa niin pitkään että liha hajoaa helposti kun sitä haarukalla vähän kokeilee (itse pidän lihan uunissa yleensä yön yli, n. 12 tuntia). Käännä liha kerran, pari ja sivele sitä muutaman tunnin välein lihasta irronneella rasvalla (yöllä ei tarvi nousta sivelemään).

Ota liha uunista ja anna sen levätä muutama minuutti. Revi liha pienemmiksi paloiksi kahdella haarukalla ja poista jäljelle jääneet isommat rasvapalat.



Hampurilaissämpylät
Ohje on kopsittu täältä.

  • 50 g hiivaa
  • 50 g voita
  • 5 dl maitoa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n.1 l vehnäjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • maitoa ja seesaminsiemeniä
Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva,kaada maito joukkoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi.


Liota hiiva pieneen nestemäärään. Lisää loppuneste. Lisää sokeri,suola ja niin paljon jauhoja,että irtoaa kulhon reunoilta kun sekoitat. Ripottele jauhoja pinnalle. Kohota noin 30-40min.


Kumoa työpöydälle, vaivaa joukkoon loput jauhot.(me ei lisätty taikinaan enää tässä vaiheessa jauhoja, koska se oli jo hyvin leivottavissa). Leikkaa isohkoja paloja, painele mataliksi levyiksi n. 9cm. halkaisija. Nosta pellille, leivinpaperin päälle. Pistele haarukalla ja kohota noin 30min.


Voitele maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 astetta uunin keskiosassa n. 12min.




Lusikkaleivät

30-35 kpl, ohje on kotoisin täältä.
  • 200 g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • väliin n. 1 dl vadelmamarmeladia
  • pinnalle hienoa sokeria 
Mittaa voi teräskattilaan. Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Sekoita. Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä 10 - 15 min. Sekoita välillä. Voisula ei saa palaa, tarkkaile sen väriä. Kun voisula alkaa punertua / saada hiukan väriä, nosta kattila levyltä. Mittaa sokerit voisulan päälle. Sekoita. Anna jäähtyä haaleaksi. Yhdistä jauhot ja sooda. Sekoita siivilän läpi voi-sokeriseokseen.

Ota taikinaa teelusikkaan, painele se tasaiseksi, irrota ja aseta leivinpaperille pellille 1 cm:n välein. Paras lusikkamalli on pesältään syvä. Paista uunin keski- / yläosassa 175 asteessa vaaleanruskeiksi, 10 - 12 min.

Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina vastakkain toisen puolikkaan kanssa.

Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa.



Kahden värin browniet
27 palaa, ohje on kotoisin täältä.

Suklaataikina

  • 300 g tummaa leivontasuklaata
  • 200 g margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta 

Tuorejuustokerros

  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • hyppysellinen kaakaojauhetta
Voiteluun 1 rkl margariinia
Koristeeksi tuoreita vadelmia

Voitele kulmikas (n. 20 cm x 30 cm) kakkuvuoka (laitoin pohjalle ja reunoille leivinpaperin, millä brownie oli helppo nostaa vuoasta pois). Sulata rasva kattilassa ja lisää suklaa paloina. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä. Vaahdota sokeri ja munat. Lisää jäähtynyt suklaa-margariinisula. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan. Kaada taikina vuokaan.

Valmista tuorejuustokerros. Notkista juusto ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jaa tuorejuustotaikina kahtia ja värjää toinen niistä hyppysellisellä kaakaojauhetta. Levittele vaalea ja tumma tuorejuustotaikina suklaataikinan päälle ja sekoita niitä vetelemällä veitsen tylpällä päällä "viiltoja" tummasta taikinasta vaaleaan ja päinvastoin. Näin piiraaseen tulee "marmoroitu" pinta.

Paista kakku 175-asteisen uunin keskitasolla 35–40 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä pehmeän kosteaksi. Jäähdytä kakku hyvin ja leikkaa se pieniksi ruuduiksi.



Lime-kookosjuustokakku

pohja
  • 200g kaurakeksejä
  • 100g voita
täyte
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 400 ml kookoskermaa
  • 2-3 kpl limeä
  • 4 kpl liivatelehteä
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
koristeeksi kiiviä, passionhedelmää, tuoreita mustikoita ja vadelmia

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sulata voi ja murskaa kaurakeksit. Sekoita ne keskenään ja painele vuoan pohjalle. Nosta kylmään odottamaan. (Tein kakun suoraan tarjoiluastialle niin etten käyttänyt irtopohjavuoan pohjaa ollenkaan, vaan teippasin vuoan reunat kiinni tarjoiluastiaan. Hyvin toimi!)

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon kookosmaito sekä sokerit. Pese limet huolellisesti ja raasta niiden kuori. Sekoita raastettu kuori juustoseokseen. Purista limeistä mehu ja kuumenna se kattilassa. Purista liotetuista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuuman limemehun joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen juustoseoksen joukkoon.

Kaada juustoseos pohjan päälle. Jäähdytä kakkua jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele kakku tuoreilla hedelmillä ja marjoilla.


4 kommenttia:

  1. Todella ihanat tarjottavat ja kauniisti koristeltu ja aseteltu. Harmi kun en itse kerinnyt vuosi sitten meidän rippijuhlista juuri kuvia ottamaan, seuraavan lapsen kohdalla täytyy tehdä siinäkin parannus :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos visiitistä! Juu, itseäkin harmittaa ettei tullut valmiista pöydästä napattua kuvia. Taisin jopa kehottaa vieraat aloittamaan noutopöydän ennen kuin sain viimeiset ruoat (hampparit) pöytään. Tuskin kellään niin nälkä olisi ollut ettei parin kuvan verran olisi voineet odottaa. :D No, vahingosta viisastuneena sitten ensi kerralla! :)

      Poista
  2. Hei, eksyin tänne tyttäremme rippijuhlia suunnitellessamme, näistä sivuista oli iso apu meille ruokamääriä arvioidessamme ja bonuksena bongasin salaattiohjeet täältä. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva kuulla! :) Noutopöydän määriä on tosiaan aika haastava mitoittaa ikinä täysin kohdalleen ja sen vuoksi tulee helposti tehtyä liikaa. Toisaalta mikäpä sen mukavampaa kuin viettää rääppiäisiä pari päivää juhlien jälkeen ilman kokkaustarvetta!

      Poista