perjantai 1. helmikuuta 2013

Maglian persikat à la melba

Tein tätä jälkiruokaa ikuisuus sitten, mutta unohdin sen silloin postata. Kuvatkin otin ja kaikki. Nyt kun etsin samasta kirjasta ideoita sunnuntain jälkkärille niin muistin että tätähän on jo tehty. Muistaakseni se oli hyvää. Ja kuvakin näyttää suht houkuttelevalta... Tästä taitaa tulla meidän sunnuntain jälkkäri. Mangolla tosin, koska ne oli tarjouksessa.

Ohje on Bo Hagströmin ja Robert Maglian kirjasta Italialaiset jälkiruoat. Herrat kertovat, että tämän herkun tuotti ranskalainen mestarikokki Auguste Escoffier kunnianosoituksena australialaiselle oopperalaulajattarelle Nellie Melballe vuonna 1894. Tämä nykyaikaistettu versio on Maglian käsialaa ja sitä kutsutaan siksi nimellä Maglian persikat.


Maglian persikat
(neljälle)

Keitetyt persikat
  • 4 dl vettä
  • 3 dl sokeria
  • vaniljatangon puolikas halkaistuna pituussuunnassa
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 2 tuoretta persikkaa
Vaniljakiisseli
  • 2 1/2 dl kuohukermaa
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 2 vaniljatankoa
  • 4 munankeltuaista
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 1 1/2 rkl maissitärkkelystä maitotilkkaan sekoitettuna
  • 1 kylmässä vedessä liotettu liivatelehti
Vadelmasose
  • 2 dl pakastevadelmia
  • 1/2 dl tomusokeria
Hyytelö
  • 2 dl persikoiden keitinlientä
  • 2 kylmässä vedessä liotettua liivatelehtiä
Koristeeksi
  • tuoreita vadelmia, mintun lehtiä, manteleita, kaurakeksejä, persikkasorbettia jne.
Mittaa kattilaan vesi, sokeri, vaniljatanko ja sitruunamehu, kiehauta. Kuori persikat, poista kivet, paloittele ja pane kattilaan. Anna hedelmien kiehua hiljalleen, kunnes ne ovat pehmeitä. Jätä liemeen jäähtymään.

Kiehauta vaniljakiisseliä varten kerma, maito ja vaniljatanko. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahto lämpimään kermaliemeen ja lisää joukkoon maissisuurus. Kuumenna varovasti hämmentäen (varo ettei siitä tule munakokkelia tai keitos pala pohjaan). Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon liotetut, kuiviksi puristetut liivatelehdet. Siivilöi ja jäähdytä sekoittaen. Kaada kiisseli pursotinpussiin.

Soseuta vadelmat ja tomusokeri kulhossa sauvasekoittimella. (Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia niin kiehauta ne ensin.) Siivilöi ja jätä odottamaan. Kuumenna 2dl persikoiden keitinlientä. Lisää kuumaan liemeen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Pidä liemi haaleana, jottei se hyydy kattilaan.

Täytä cocktaillasit: Pursota lasien pohjalle vaniljakiisseliä. Leikkaa keitetyt persikat ohuiksi viipaleiksi ja asettele vaniljakiisselien pinnalle. Lusikoi päälle haaleaa persikkahyytelölientä. Nosta lasit 10 minuutiksi viileään hyytymään. Ota lasit kylmästä ja kaada annosten pinnoille kerros vadelmasosetta. Asettele koristeeksi muutama tuore fadelma. Tarjoa lisänä persikkasorbettia. ja paahdettuja manteleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti