sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Cosmopolitan macaronit

Andalusian auringossa -ruokablogin emännöimän kuukauden ruokahaasteen aiheena on "Think pink!". Haasteen aihe muistuttelee meitä tärkeästä aiheesta, rintasyövästä. Jos haluat osallistua ruokabloggareiden keräykseen Syöpäsäätiölle, niin käypä täällä. Keräys on voimassa lokakuun loppuun.

Sitten itse kisaan. Itselleni pinkistä tulee ensimmäisenä mieleen suosikkidrinkkini - cosmopolitan. Ihan pelkällä cosmolla en viitsinyt lähteä kisaamaan (enkä tiedä kelpaavatko siihen juomat ylipäätään), joten tuunasin cosmon macaronin muotoon.


Macaronien sisältä löytyy karpalohilloa ja Cointreaulla täräytettyä lime curdia. Niin ovat söpösiä (vaikken ehkä ihan vielä ensi vuoden Koko Suomi leipoo -kauteen taida ilmoittautua)! Kuvan juoma on hämäystä - lasista ei löydy cosmopolitania, vaan pelkkää karpalomehua. Vaikka cosmo herkkua onkin, niin ei sitä näin sunnuntaina oikein tehnyt mieli...  



Pomminvarma macaron-kuorien ohje on tempaistu Jauhot suussa -blogista.

Macaronit ranskalaisella marengilla
  • 90g valkuaista (vanhennutettu 1 vrk huoneenlämmössä)
  • 30g hienoa sokeria
  • 200g tomusokeria
  • 110g mantelijauhoa
  • punaista elintarvikeväriä
  • väliin: karpalohilloa ja lime curdia
Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.

Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää hieno sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vaahto kiiltäväksi marengiksi (varo kuitenkin ylivatkaamista). 

Sekoita tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon käännellen ensi nopeasti ja sitten tahtia hidastaen. Lisää mahdollinen väri puolessa välissä kääntelyä. (Seoksen pitäisi olla sopivaa kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.)

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim. n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.

Anna taikinan levätä 30-60 min ennen paistamista. Paista 150°C:ssa n. 18 min. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.


Lime curd -tahna
  • 1-2 limeä (riippuen kuinka mehukkaita ovat)
  • (loraus Cointreauta)
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 muna
  • 35g voita
Pese limet, raasta niiden kuori ja purista mehu. Laita limen kuoret ja mehu, tomusokeri ja muna kattilaan ja sekoita. Lorauta halutessasi joukkoon tilkka Cointreauta. Lämmitä seosta varovasti kunnes se sakenee (varo ettet tee munakokkelia..).

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja lisää se seokseen. Sekoita tasaiseksi. Säilytä lime curd tiiviissä purkissa jääkaapissa. 


Lokakuun ruokahaasteen äänestys alkaa 24.10.2013 Andalusian auringossa -blogissa. Muista käydä äänestämässä! Äläkä unohda sitä keräystä!

2 kommenttia:

  1. Onnittelut ruokahaasteen voitosta, todella hauska resepti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Ne oli jopa aika hyviäkin (elämäni toiset onnistuneeksi lasketut macaronit)! :]

      Poista