tiistai 1. lokakuuta 2013

Paahdettu maa-artisokkarisotto

Viime viikonlopun dinnerin väliruokana syötiin paahdettua maa-artisokkarisottoa. Ohje on kotoisin vuoden 2011 Glorian ruoka ja viini -lehden syysnumerosta, ja siinä kehutaan risoton olevan 'pökerryttävän herkku' ja 'elämäsi parasta risottoa'. Ihan jees se olikin, mutta ei kyllä pärjännyt tälle paprikarisotolle... Voisi sitä silti toistekin tehdä!



Paahdettu maa-artisokkarisotto ja maa-artisokkasipsit

paahdettu maa-artisokkapyree
(6 dl, riittää kahteen risottoon)
  • 2 sipulia
  • 10 isoa maa-artisokkaa
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl voita
  • 3-5 dl vettä
Kuori ja hienonna sipuli ja maa-artisokat. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä kattilassa ja paahda maa-artisokkia öljyssä, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita. Lisää voi ja sipuli ja jatka paahtamista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät ja hauduta kypsiksi noin 10 minuuttia. Siivilöi kasvikset vedestä ja soseuta tehosekoittimella tasaiseksi pyreeksi. 

maa-artisokkasipsit
  • 1 maa-artisokka per ruokailija1
  • 1 dl öljyä friteeraukseen
Kuori maa-artisokat ja siivuta ne juustohöylällä ohuiksi sipseiksi. Kuumenna öljy pienessä kasarissa tai pannussa 160-asteiseksi. Nostele maa-artisokkaviipaleet öljyyn ja paahda ruskeiksi. Nostele sipsit talouspaperin päälle kuivumaan ja kovettumaan. Jos ne jäävät kosteiksi, voit kuivattaa ne rapeaksi uunissa matalalla lämmöllä.

risotto
  • 3 salottisipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl voita
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl valkoviiniä
  • n. 6 dl kasvislientä
  • 3 dl maa-artisokkapyreetä
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 1 rkl sitruunamehua
Kuumenna kasvisliemi kattilassa lähes kiehuvaksi. Hienonna sipulit ja kuullota niitä kattilassa sulatetussa voissa pari minuuttia. Lisää riisit ja hämmennä, kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin. 

Kun viini on haihtunut, lisää kattilaan kauhallinen kasvislientä. Kypsyttele riisejä noin 10-15 min miedolla lämmöllä ja lisää kasvislientä riisien sekaan kauhallinen kerrallaan. Lisää lientä aina kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. 

Kun riisi on sopivan al dente, lisää artisokkapyree ja sitruunanmehu ja sekoita tasaiseksi sillä aikaa kun risotto kiehahtaa udelleen. Lisää juusto, nosta kattila liedeltä ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Koristele risotto maa-artisokkasipseillä ja tarjoile parmesaanijuustoraasteen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti