torstai 2. tammikuuta 2014

Hyvää olutta ja ruokaa Kööpenhaminassa

Vietimme joulukuun alussa pitkän viikonlopun Kööpenhaminassa. Omana toiveenani oli löytää Köpiksestä hyvää ruokaa ja joulufiilistä, T taas oli kirjannut ylös pitkän listan panimoita ja pubeja meille kierrettäväksi. Bodil-myrsky rantautui Tanskaan kuta kuinkin yhtä aikaa meidän kanssa, joten ilma oli mitä parhain pubeissa istuskeluun, ja olutta tulikin sitten maisteltua ihan kunnioitettava määrä - 60 kappaletta kolmessa päivässä. Lista kaikista maistetuista oluista löytyy postauksen lopusta.

Joulukaupungiksi Kööpenhaminasta ei ehkä ole, mutta ruoka-, juoma- ja sisustuskauppatarjonta heittää sen kyllä helposti kärkeen viikonloppumatkakohteiden joukossa. Mikään edullinen kaupunkihan se ei ole, mutta lyhyet lennot houkuttaa lähtemään sinne uudestaan kyllä jo ehkä ensi kesänä.


Saavuimme Köpikseen torstaina jo aamulla kahdeksan pintaan, joten veimme laukut hotellille (Hotel Alexandra) ja lähdimme etsimään aamiaista. Aikamme uudessa kaupungissa harhailtuamme päädyimme kauppahalleille (Torvhallerne), jossa kauppiaat vasta availivat puotejaan. Saimme kuitenkin ihan kelpo aamiaista Laura's Bakerystä, jossa etenkin mallasta sisältänyt leipä maistui molemmille. Kävimme halleilla toisenkin kerran matkan aikana, ja silloin sieltä tarttui mukaan pullolliset lakritsisiirappia ja pekonirypsiöljyä. 

Aamiaisen jälkeen köpöttelimme kaupunkia ristiin rastiin, kurkistelimme pieniin sisutuspuoteihin ja joimme glögiä Hojbroplatsin joulutorilla, kunnes tuli taas nälkä. Lounasta söimme viihtyisässä Banke råt -pubissa, jossa oli myös ihan kunnioitettava olutvalikoima. Ruoka oli peruspubiruokaa, mutta tunnelma oli mukava ja lämmin, etenkin kun ulkona myrskysi.
Lounaan jälkeen huilimme hetken hotellilla, jonka jälkeen taistelimme tuulta vastaan itsemme Vesterbrossa sijaitsevaan Mikkeller-baariin. Kyseinen baari oli ehdottomasti ykkösenä T:n to do-listalla, joten herra alkoi olla tässä vaiheessa suht. täpinöissään. Täytyy myöntää että minäkin olin innoissani. Oluet olivat tuoreita ja hyviä ja baarin sisustus hiveli silmiä. Valikoimassakaan ei ollut valittamista - hanoja oli baarissa yhteensä 20. Tosin noin puolessa niistä oli italialaisen Brewfist-panimon tuotteita käynnissä olevan Tap takeoverin vuoksi. Hyviä nekin olivat, mutta me olisimme mieluummin maistelleet tanskalaisia oluita, siellä kun nyt kerran oltiin.
Mikkeller-baarista lähdimme valumaan illallisravintolaa kohti toiselle puolelle kaupunkia. Matkalla pysähdyimme välistopille Tivolin kyljessä sijaitsevan Apollo-panimon ravintolaan, jossa söimme pahimpaan nälkäämme ihan kelpo nacholautasen oluiden kyytipoikana.


Ilallista söimme Plutossa, jonka löysimme Sivumakua-blogin suositusten kautta. Söimme samanlaisen 12 ruokalajin setin kuin hekin, ja voin erittäin lämpimästi suositella paikkaa itsekin. Paikka oli viihtyisä, tarjoilu mutkatonta, nopeaa ja ystävällistä, viini erinomaista, ruoka kekseliästä, hyvää ja yllätyksellistä ja lasku maltillinen.  Enpä tiedä mitä sitä voisi ravintolalta enempää toivoa? Harvoin saa enää kokea niin täydellistä tyytyväisyyttä ravintolassa että liikuttuu onnesta kyyneliin saakka.Toisena päivänä pakenimme edelleen riehuvaa myrskyä Design-museoon, jossa ihastelimme skandinaavista muotoilua, etenkin tuoleja. No ei ne kaikki kyllä kovin hienoja olleet... Hörppäsimme museossa lähtiessä glögit ja lähdimme uhmaamaan henkeämme rannalle - pientä merenneitoa katsomaan. Pitihän se tarkistaa ettei toinen ole hukkunut myrskyssä. Siellä se nökötti kiven päällä, ei ollut tulva vienyt. Hyvä niin.
Lounaaksi kävimme huitaisemassa Aamann'sin kuuluisat Smörrebrödit, jotka olivat kyllä maineensa veroiset. Pieni ravintola oli tupaten täynnä, mutta onneksemme siellä sattui olemaan yksi vapaa pöytä. Otimme listan isoimmat leivät, joten yksi leipä oli passeli molemmille, mutta olisi siellä pitempikin menu maistunut.


Lounaan jälkeen alkoi olla jo hieman jano, joten suuntasimme Nörrebro-panimolle, jossa maistelimme vaatimattomasti koko talon listan läpi. Joukosta löytyi jokunen ihan hyvä yksilö, mutta  oluet tuntuivat olevan läpeensä vähän turhan makeita. Ei tämä(kään) panimo kyllä Mikkellerille pärjää. 
Nörrebrosta lähdimme hotellille hetkeksi huilimaan. Matkan varrella pysähdyimme vielä lepotauolle erittäin viihtyisään Örsted Ölbaariin, jossa maistelimme taas muutaman oluen lisää... 


Illallista söimme Nose2Tail -ravintolassa, jossa nimensä mukaisesti tarjoillaan lihaa käyttämällä hyödyksi kaikki ruhon osat. Itse en tosin löytänyt listalta mitään muuta erikoista kuin siannahasta tehdyt sipsit (olivat aika rasvaista herkkua), mutta samanniminen ravintola löytyy ilmeisesti myös trendikkäältä teurastamon alueelta, jonne me ei tällä reissulla ehditty. Siellä lista on ilmeisesti hieman eksoottisempi. Minulle Nose2Tailin ruoka maistui, mutta T ei ollut paikasta jostain syystä erityisen innoissaan.

Enpä viitsi laittaa näytille tässä punaisessa valossa otettuja ruokakuvia...
Seuraava aamu aloitettiin herkullisella aamiaisella Zalt-kahvilassa ja aamupäivä pyhitettiin sisustusshoppailulle. Kaupunki on täynnä ihania pikkuputiikkeja, mutta isommista huomion arvoisia ovat ainakin keskustorin laidalla sijaitsevat Illums bolighus ja Hay Hause. Oi kunpa Helsingissäkin olisi Illums bolighusin kaltainen sisustustavaratalo.


Shoppailukierroksen jälkeen päätimme lähteä käymään Mikkellerin toisessa baarissa, joka sijaitsee vähän syrjemmällä Nörrebrossa. Ajattelimme ensin ettei molemmissa Mikkeller-baareissa tarvisi käydä, mutta koska ensimmäisessä oli suuri osa hanoista italialaispanimon käytössä, ajattelimme kokeilla. Ja onneksi menimme! Mikkeller & Friends -baarissa oli 40 hanallista toinen toistaan herkullisempia oluita - Mikkelleriä ja muita tanskalaispanimoja. Baarin sisustus oli taas herkullinen ja löytyipä sieltä olutkauppakin. Oltaisiin ostettu sieltä oluenmaistelulasit, mutta ne oli loppu. Byy!

Mikkelleriltä köpöttelimme hotellille iltavaatetusta vaihtamaan. Pakollinen pissatauko pidettiin matkan varrella Ölbarenissa, jossa oli myös ihan hyvä olutvalikoima. Viimeisen illan illallinen syötiin Madklubben Bistro de Luxessa. Madklubben oli viihtyisä ja ruoka hyvää, mutta tässä vaiheessa matkaa ei enää muuta odottanutkaan saavansa, joten paikka ei tarjonnut suurempia yllätyksiä.Viimeisenä iltana kävimme syömässä vähän normaalia aiemmin, ja näin ollen ehdimme illallisen jälkeen vielä Tivolille. Tivoli oli täynnä valoja ja joulun tunnelmaa (ja hirveästi suomalaisia), joten sekin puoli matkan tavoitteista saatiin täytettyä. Tivolissa käytiin (tietysti) myös maistelemassa olutta Faergekroenin panimossa, mutta tarjonta ei oikein vakuuttanut.

Tivolin jälkeen raahauduimme vielä Brewpubiin maistelemaan läpi heidän oluensa, jonka jälkeen kömmimme tyytyväisenä hotellillemme nukkumaan. Reissun viimeiset oluet juotiin lentokentällä lounaan yhteydessä. Tarjolla ei tosin ollut koko kentällä kuin Carlsbergiä ja Tuborgia. No, tanskalaisia nekin... :) Ei ne tosin ihan niille aiemmille pärjänneet ja jäivätkin meiltä pääosin juomatta... 

Maistetut oluet
(suosikkien perässä plussat)

 1. Amager bryghus, Julebryg
 2. Amager bryghus, The Sinner Series Envy
 3. Apollo bryggeriet, Belgisk pale ale
 4. Apollo bryggeriet, Julebryg
 5. Beer Here, Lupulus (+)
 6. Beer Here, Jule IPA
 7. Brewfist, Burochracy
 8. Brewfist,  Czech Norris Walker Imperial Pils
 9. Brewfist, 24K Golden Ale
 10. Brewfist, Spaceman IPA (+)
 11. Brewpub København, Bitter-Nissen
 12. Brewpub København, Brewster (+)
 13. Brewpub København, Ellington
 14. Brewpub København, Pacific (+)
 15. Brewpub København, Schlager
 16. Brewpub København, Sweet Jane
 17. Brewpub København, VesterWeisse
 18. Carlsberg, Lager
 19. Faergekroen, Lager
 20. Faergekroen, Christmas beer
 21. Flying couch, Black Pleaser (+)
 22. Hancock, Høker Bajer 
 23. Herslev Bryghus, India Pale Ale
 24. Herslev Bryghus, India Dark Ale (+)
 25. Jacobsen, Brown Ale
 26. Mikkeller, Black 
 27. Mikkeller, Cù’t Cà Phê Bia (+)
 28. Mikkeller, Hoppy Lovin' X-mas (+) 
 29. Mikkeller, Nørrebrown Ale
 30. Mikkeller, Nørrebro Pilsner (+)
 31. Mikkeller, Santa's Little Helper 2013
 32. Mikkeller, Spontanrosehip (+) 
 33. Mikkeller, Tiger Baby (+) 
 34. Mikkeller, Vesterbrown Ale
 35. Mikkeller, Vesterbro Pilsner (+)
 36. Mikkeller, Vesterbro Spontaniale (+)
 37. Mikkeller, 19 (+)
 38. Nose2Tail, Nose2Ale (+)
 39. Nose2Tail, Diner lager
 40. Nørrebro bryghus, Bombay Pale Ale 
 41. Nørrebro bryghus, Çeske Böhmer 
 42. Nørregro bryghus, Duck Duck Goose 
 43. Nørrebro bryghus, Julebryg 
 44. Nørrebro bryghus, JuleHvede (+)
 45. Nørrebro bryghus, Ravnsborg Rød (+) 
 46. Nørrebro bryghus, Summit Brown (+)
 47. Nørrebro bryghus, Stjernestund Porter 
 48. Nørrebro bryghus, Stuykman Wit
 49. Nørrebro bryghus, Tørstig (+)
 50. Omnipollo / Siren, Näcken 
 51. Refsvindinge, Ale No 16  (+)
 52. To Øl, Total hubris
 53. To Øl, Baltic frontier (+)
 54. To Øl, Det Fede Liv (+)
 55. To Øl, Yeastus Christus  (+)
 56. Ugly duck, Ugly Christmas
 57. Tuborg, Julebryg
 58. Vesterbro Bryghus, Red ale (+)
 59. Vesterbro Bryghus, Julbryg 
 60. Örsted, Julebok

2 kommenttia:

 1. Osuipa passeliin aikaan tämä! Lähden viikon päästä Tanskaan työmatkalle ja joudun pysähtymään jet lagin takia anthonybourdain -tyyliin Kööpenhaminaan ;). Tänään juuri varailin pöytiä, yksi lounas vielä varaamatta! Mihinkän sitä menisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kiva! Aaman'sia suosittelen lounaalle jos se ei ollut vielä muissa suunnitelmissa? :)

   Poista