sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Chili con carne

Pakkasta! Lunta! Vihdoin! Uuu! Heti takka lämpimäksi. Ja pata leivinuuniin yöksi. Sydän! Pata sai sisälleen chili con carnea, koska tuoreimmassa Glorian ruoka ja viini -lehden numerossa (1/2014) ollutta Jouni Toivasen ohjetta ei voinut vastustaa. Ja koska loppiaisen ruokainventaarion perusteella meidän kidneypapuvarastolla ruokkisi pienen perheen vaikka koko talven ajan..


Chili con carne
(4 annosta)
  • 2 dl kidneypapuja
  • 3 rkl suolaa
  • 5 dl vettä
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • rypsiöljyä
  • 1 tähtianista
  • 2 tl chilijauhetta
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 3 + 2 kpl mietoa vihreää chiliä (käytin jalapenoja)
  • 500 g jauhelihaa (laitoin 700 g)
  • 3 dl punaviiniä
  • 5 dl lihalientä
  • 1 l tomaattimehua (jääkaapissa oli sopivasti tölkkitomaattien lientä tallessa)
  • 2 limettiä
  • 2 paprikaa
  • 2 tl suolaa
  • tarjoiluun nachoja/tortilloja, limeä, korianteria, cheddaria ja ranskankermaa
Laita pavut likoamaan tarjoilua edeltävänä päivänä. Liuota suola veteen, lisää pavut ja liota jääkaapissa vähintään 12 tuntia.

Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit ja kuullota niitä pannulla öljyssä 10 minuuttia. Lisää mausteet, tomaattipyre ja kuutioitu chili ja kuullota vielä hetki. Kaada seos pataan.

Kuumenna pannussa tilkka öljyjä ja ruskista jauheliha _kunnolla_. Ruskista jauheliha tarvittaessa osissa, että se varmasti ruskistuu eikä keity omassa liemessään. Siirrä jauheliha pataan ja huuhdo vesitilkasta kaikki maut mukaan pataan.

Lisää viini. lihaliemi ja tomaattimehu. Hauduta kastiketta vähintään 1,5 tuntia kannen alla miedolla lämmöllä. (Meillä pata oli yön yli n. 100 asteisessa leivinuunissa.)

Huuhtele liotetut pavut kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Jatka hauduttamista vielä noin tunti, kunnes pavut ovat kypsiä (me hauduteltiin vielä n. neljä tuntia 120 asteisessa uunissa).

Raasta puolikkaan limetin kuori kastikkeeseen ja purista mehut joukkoon. Kuutioi paprikat ja lisää ne kastikkeeseen. Mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna 2 vihreää chiliä ja korianteria pinnalle.

Tarjoile tortillojen tai nachojen, sekä ranskankerman, limelohkojen, korianterin ja cheddarraasteen kera.

4 kommenttia:

  1. Erittäin hyvän näköinen lista aineksia, tuosta ei voi tulla kuin hyvä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli! Leivinuunista sai kylkiäisenä mukavaa paahteisuutta - toimii tässä ruoassa! :)

      Poista
  2. Nam, epäilemättä maukasta ja lämmittävää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Millähän sitä itseänsä tänä sunnuntaina lämmittäisi... :)

      Poista