sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Top Chefin jalanjäljillä: Ananas ja kookos

Viimeisimmän Top Chefin tulikoehaasteen jälkiruoat olivat niiiiiiiiiin herkullisen näköisiä, että oli aivan pakko päästä kokeilemaan jotain niistä itsekin. Kokkailimme viikonloppuna meksikolaista ruokaa, joten Jounin rommilla maustettu ananas tuntui sopivan kuvaan.

Jonkin verran täytyi ohjetta oikoa, koska mökiltä palattaessa ei kaupan hevitiskiltä löytynyt sitruunaruohoa tai syötävissä olevaa mangoa. Ylläri.. Lisäksi ohjeeseen tuli kolme vaniljatankoa, ja pihinä naisena se tuntui minusta aivan liian paljolta...

Erinomainen setti siitä kuitenkin tuli kaiken väköstämisen jälkeen! Tosin ihmettelen suuresti Sitruunaruoho-inkivääriliemeen sisältynyttä sokerin määrää. Litku kun ei nääs maistunut millekkään muulle kuin sokerille. Sain aika kiukulla lisätä limeä siihen jälkikäteen... 


Ananas ja kookos

Karamellisoitua ananasta
  • ½ ananas
  • 3 rkl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • loraus rommia
Kuumenna sokeri pannulla niin, että se alkaa muuttaa väriä kauniin ruskeaksi, mutta ole varovainen – sokeri ei saa palaa. Lisää joukkoon reilut ananaskuutiot/-palat ja karamellisoi ne kauttaaltaan. Lisää joukkoon vaniljatanko/siemenet ja lopuksi loraus rommia. Keitä vielä hetki ja tarjoile joko lämpöisenä tai kylmänä.

Sokeri suli kyllä ja sain siihen komeasti väriäkin, mutta kun lisäsin pannulle ananaspalat, sokeri juntturoitui yhdeksi köntiksi. Sekoittelin sitä kökkärettä sitten ananaspalojen seassa, ja lopulta ripottelin ananasten päälle hiukan sokeria... Rommia lorautin kaksikin kertaa, mutta ei se kyllä juurikaan sieltä maistunut.. 

Mangopyre
  • 1 kpl mango
  • 1 dl sitruunaruoho-inkiväärilientä (kts. alla)
Keitä, soseuta ja siivilöi.

Mulla ei ollut mangoa, joten korvasin sen kahdella desillä mangososetta. Soseuttamisen ja siivilöinnin siis skippasin. Liemi oli järkkymakeaa ja siitä tuli ihan litkua, joten puristin sekaan puolitoista limeä ja keittelin sitä kasaan aika pitkään. Litkuksi se jäi silti, mutta eipä se haitannut...

Sitruunaruoho-inkivääriliemi
  • 4 dl vettä
  • 6 dl sokeria
  • 4 kpl sitruunaruohoa leikattuna
  • pieni pala inkivääriä
  • 2 kpl vaniljatankoja
Valmista liemi kiehauttamalla kaikki ainekset ja anna jäähtyä.

Korvasin sitruunaruohon puolikkaan limen kuorella ja puristin vielä puolikkaan limen mehun sekaan. Vaniljatankoja löytyi kaapista vain puolikas, joten korvasin osan huikeasta sokerimäärästä vaniljasokerilla. Inkivääriä en kyllä tästä liemestä maistanut ollenkaan, vaikka laitoin sitä parin sentin palan. Ehkä se olisi pitänyt laittaa hienompana murskeena tms.

Iced kookos
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 2 dl sitruunaruoholientä (kts. yllä)

Sekoita ja jäädytä nestetypellä kokoajan sekoittaen (voit jäädyttää myös pakkasessa ja raapia haarukalla mursketta).

Käytin itse pienen purkin kookoskermaa, johon laitoin 3 rkl sitruunaruoholientä. Nestetyppeä ei nyt just sattunut olemaan kaapissa, mutta pakkasessa jäähdyttäminen onnistui mainiosti. Hyvää oli!

Koristele kukilla ja passionhedelmälihalla sekä rouhituilla pistaaseilla.

Koristekukat oli myös mun puutarhastani juuri nyt loppu, joten kaivoin pakasteesta pari mansikkaa, jotka toi kivasti väriä lautaselle. Passionhedelmä sattui kun sattuikin kotoa löytymään (viime viikon passiokakun jäljiltä), joten sitä ja pistaaseja käytin myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti