lauantai 1. helmikuuta 2014

Naudan ulkofilettä ja paahdettua pähkinärelissiä Farangin tapaan

Tämän illan sapuskat kokkailtiin Björkin Tomin Farang-kirjan ohjeilla. No hyvää oli, niin kuin kaikki muukin mitä ko. kirjasta on kokattu. Vielä parempaa olisi ollut, jos ulkofile olisi oikeasti ollut härän marmoriulkofilettä ja jos sen olisi grillannut kuten ohjeessa pyydettiin tekemään. Mutta oikein hyvää oli tämä talviversio halpislihallakin. Etenkin kun sisälämpötila osui just eikä melkein kohilleen. Kerrankin! \o/


Naudan ulkofilettä ja paahdettua pähkinärelissiä
(kahdelle)
  • 1/2 kg naudan ulkofilettä (tai härän marmoriulkofilettä)
  • makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
  • merisuolaa
  • tarjoiluun: satay-kastiketta, limelohkoja ja basmatiriisiä
  • viimeistelyyn: kevätsipulia, punaista/vihreää tuoretta chiliä, paahdettua sipulia ja korianteria
Pähkinärelissi
  • 2 punaista kuivattua chiliä (siemenet poistettu)
  • 1 punainen tuore chili (scud)
  • 1 banaanisalottisipuli
  • 1 pala galangajuurta (käytin inkivääriä kun en jaksanut lähteä erikoiskauppaan)
  • 1 dl paahdettuja, murskattuja maapähkinöitä
  • 1 tl katkaraputahnaa
  • 1 tl palmusokeria
  • 1 rkl tamarindia
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä
Nosta liha lämpenemään.

Valmista relissi: paahda salottisipuli kuorineen kuivalla pannulla kannen alla kunnes se on pehmeää. Paahda kuorittu ja viipaloitu galanga/inkivääri kuivalla pannulla. Lisää chilit, galanga/inkivääri ja pähkinät mortteliin ja hienonna. Lisää sitten paahdettu salottisipuli ja hienonna tahnaksi. (Tässä vaiheessa meni hermo ja heitin koko setin tehosekoittimeen...). Lisää loput ainekset ja sekoita. Kypsennä relissiä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. (Tahna meni aika kuivakaksi, joten lisäsin siihen jonkin verran vettä lämmitysvaiheessa. Se oli myös aika tulista, mutta en poistanut siemeniä kuivista chileistä..)

Kuivaa liha, pyörittele sitä makeassa soijakastikkeessa ja hiero pintaan merisuolaa. Kypsennä grillissä keskilämmöllä puolikypsäksi, kääri folioon ja anna levätä. (Itse paistoin kuumalla pannulla pinnat kiinni ja pistin 180 asteiseen uuniin. Pidin uunissa kunnes sisälämpötila oli 50 astetta. Otin pois, käärin folioon ja annoin levätä n. 10 minuuttia. Sisälämpö nousi odotusaikana kaksi astetta.

Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Asettele liha lautaselle, lisää päälle pähkinärelissiä ja koristele kevätsipulilla, chilillä, paahdetulla sipulilla, maapähkinämurskalla ja korianterilla. Tarjoa lihan kanssa sataykastiketta, basmatiriisiä ja limelohkoja.


Farangin sataykastikkeen ohje löytyypi täältä.

4 kommenttia:

  1. Oi apua, kuullostaa kerrassaan taivaalliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satay-kastike ja kaikki sen variaatiot on kyllä kärkikastissa meikäläisen lempiruoista. :)

      Poista
  2. Kuulostaa niin herkulliselta, mutta mistä saa katkaraputahnaa ja millaista se muuten on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä saa aasialaisista kaupoista (Tampereelta ja Helsingistä oon löytänyt). Se on sellaista mustaa, hyvin tujun hajuista epäilyttävän näköistä mönjää, jota joutuu vähän aikaa pohtimaan että ihan oikeastiko tätä laitan ruokani sekaan. :D Mutta umamia sen on kai tarkoitus tuoda ja osteri- ja kalakastike toimii korvikkeena kaiketi myös.

      Poista