Heinz etsii viikoilla 3-5 Pohjoismaiden parasta jauhelihakastiketta kilpailussaan, jossa voi voittaa matkan Bolognaan. Minäkin innostuin osallistumaan ensimmäistä kertaa tällaiseen reseptikilpailuun, ja lopputuloksena oli melkein kokonaisen vuorokauden kestänyt jauhelihakastikkeen valmistusoperaatio. Todellista slow-foodia siis...
Lähdin eilen töistä kolmelta Hakaniemen kauppahalliin ostoksille ja inspiraatiota hakemaan. Koska kyse on pohjoismaisesta kisasta, halusin kastikkeeseeni ehdottomasti jotain pohjoista twistiä. Kauppahallista löytyi tuoretta peuran kuvetta, josta kiltit lihakaupan sedät jauhoivat mulle matkaan 1.7kg jauhelihaa (ihan kaikkea en saanut tähän ruokaan hussattua). Lihakaupasta nappasin lisäksi possun jauhelihaa ja Italia-kaupasta pancettaa. Lentävästä lehmästä kaappasin mukaani vielä köntsän parmesaania. Fiilis oli kyllä pilvissä - voiko olla parempaa tapaa aloittaa viikonloppu?
Pohjoisen Ragu Bolognese
Lähdin eilen töistä kolmelta Hakaniemen kauppahalliin ostoksille ja inspiraatiota hakemaan. Koska kyse on pohjoismaisesta kisasta, halusin kastikkeeseeni ehdottomasti jotain pohjoista twistiä. Kauppahallista löytyi tuoretta peuran kuvetta, josta kiltit lihakaupan sedät jauhoivat mulle matkaan 1.7kg jauhelihaa (ihan kaikkea en saanut tähän ruokaan hussattua). Lihakaupasta nappasin lisäksi possun jauhelihaa ja Italia-kaupasta pancettaa. Lentävästä lehmästä kaappasin mukaani vielä köntsän parmesaania. Fiilis oli kyllä pilvissä - voiko olla parempaa tapaa aloittaa viikonloppu?
Olimme päättäneet lämmittää takkaa perjantai-illan, joten keksin valmistaa jauhelihakastikkeen leivinuunissa. En ole ehtinyt vielä kovin montaa kertaa käyttää leivinuuniamme, joten harjoitus tuli tarpeeseen. Uunia tulikin lämmitettyä sen verran reilusti, että vasta yhdeltä yöllä lämpötila oli laskenut 180 asteeseen ja uskalsin laittaa padan sinne muhimaan. Yöllä heräsin pariin kertaan tarkistamaan ettei neste ole haihtunut kokonaan (olipa olo muuten yhtä jännittävä kuin jouluaattoyönä kinkkua paistaessa,,). Aamusella lämpötilaa oli vielä 100 astetta. Lisäsin vähän nestettä ja lähdin nauttimaan aurinkoisesta talvipäivästä pihalle.
Puoli vuorokautta hautunut jauhelihakastike nautittiin lopulta spagetin kanssa lounaaksi ulkoilun jälkeen. Täytyy sanoa, että olipa aika muhkeat maut! Huh huh! En tiedä oliko merkittävin tekijä peuranliha, savupekoni vai leivinuuni, mutta varsin paahteinen ja roteva oli lopputulos. En tiedä oliko tämä nyt sitten niin hyvää että voitto tulee kotiin, mutta superkivaa oli koko valmistusoperaation ajan. Seuraavaa leivinuuniruokaa jo odotellessa... :)
Käykäähän kaikki osallistumassa kilpailuun että saadaan varmistettua voitto Suomeen. Viime vuonna voiton vei Ruotsi!
Pohjoisen Ragu Bolognese
- 500g peuran (tai hirven/naudan) jauhelihaa
- 200g possun jauhelihaa
- 150g pancettaa (tai pekonia)
- 2 sipulia
- 4 valkosipulin kynttä
- 2 porkkanaa
- 2 sellerin vartta
- 2 x 400g kokonaisia säilyketomaatteja
- 140g tomaattipyrettä
- 2 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
- 1/2 pll täyteläistä punaviiniä
- 2 rkl riistafondia
- 3-4 dl vettä
- rypsiöljyä
- tuoretta timjamia
- paprikajauhetta, chilijauhetta, laakerinlehti, katajanmarjoja, suolaa ja mustapippuria
- tarjoiluun tuoretta basilikaa ja parmesania
Kuutioi sipulit, porkkanat, sellerit ja valkosipuli. Kuullota sipuli-, porkkana- ja sellerikuutioita keskilämmöllä paistinpannulla öljyssä kymmenisen minuuttia. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Varo ruskistamasta. Kaada kasvikset pataan.
Lisää pannulle öljyä ja ruskista jauhelihat kolmessa osassa kuumalla pannulla. Kaada lihat pataan kasvisten seuraan. Kuutioi pancetta ja paista rapeaksi pannulla. Lisää paistamisen loppuvaiheessa pannulle kourallinen timjamin oksia. Kaada pancettakuutiot pataan ja huuhtele pannusta maut pataan lorauksella punaviiniä.
Lisää pataan säilyketomaatit, tomaattipyree, murskatut kuivatut suppilovahverot, loppu punaviini, riistafondi ja vesi. Mausta kastike paprikajauheella, chilijauheella, laakerinlehdellä, katajanmarjoilla (4 kpl), suolalla ja mustapippurilla.
Hauduta kastiketta kannellisessa padassa leivinuunissa tai uunissa matalalla lämmöllä kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja kastike on paksua. Tai kunnes nälkä käy ylivoimaiseksi. Halutessasi voit aloittaa korkeammalla lämmöllä (esim. 180 astetta) ja laskea asteita parin tunnin välein parikymmentä astetta.
Tästä se lähtee!
Rehuja!
Koska ne on niin nättejä..
Jauhelihaa!
Kärtsättynä.
Pancettaa makua antamaan!
Slurps!
Nyt se alkaa jo näyttää jauhelihakastikkeelta.
Hyvää huomenta, ruoka on valmis!
Parmesania <3
Tältä se näytti 12h haudutuksen jälkeen.
Bon apetit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti