keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Kotitaloustunti muksuille

Siskoni lapset iso J ja pikku J olivat meillä leipomassa viime sunnuntaina. Iso J:n täytyi tehdä muutama köksän kotitehtävä, jotka kuuluivat näin: leivo teeleipiä ja pullaa ja puhdista liesi. Pikku J taas väsäsi minun kanssani karjalanpiirakoita Misujouluista ylijääneestä riisipuurosta. 

Kylläpä oli mukavaa! Iso J suoriutui tehtävistään loistavasti ja pikku J oli ihan haka karjalanpiirakoiden rypyttämisessä. Päivän aikaansaannokset olivat herkullisia, lapset tykkäsivät leipomisesta eikä narinoita kuulunut edes silloin kun laitoin heidät siivoamaan omat työpisteensä. Lisää tällaisia päiviä!   

Teeleipien ohjeen otin Ruokaherkkuja blogista, korvapuusteille löytyi sopiva pikkutaikinan ohje Pastanjauhajilta ja karjalanpiirakoihin käytin Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauho -paketin kyljessä ollutta ohjetta, tosin riisipuuron tein Risella puuroriisi -paketin kyljessä olleella ohjeella.


Teeleivät
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 50 g voita
  • 2,5 dl maitoa
Sekoita aineet keskenään ja jaa taikina leivinpaperille kahdeksi kasaksi. Taputa isoiksi, pyöreiksi levyiksi ja jaa taikinapyörällä osiin (itse jaoin neljään osaan). Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Nauti heti. 


Vaniljaiset korvapuustit

Taikina:
  • 3 dl maitoa
  • 25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl hienonnettua kardemummaa
  • 7 ½ – 8 ½ dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
Väliin: voita, kanelia, sokeria ja vaniljasokeria
Voiteluun: munaa
Pinnalle: raesokeria

Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kun käytät tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito vähän lämpimämmäksi (+ 42 astetta). Liota hiiva maidon joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se pieneen jauhomäärään sekoitettuna.

Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon reilu puolet jauhoista. Vatkaa vellimäistä seosta hetki, niin taikinaan muodostuu parempi sitko. Lisää joukkoon jauhoja koko ajan alustaen, jätä noin 1 dl ja lisää se vasta rasvan lisäyksen jälkeen.

Lisää pehmeä, huoneenlämpöinen rasva. Jatka alustamista, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan. Lisää loput jauhot vähitellen. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

Peitä taikinakulho tiiviisti muovikelmulla ja pane kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna taikinan kohota kooltaan lähes kaksinkertaiseksi.

Hiero kohonneesta taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois, näin saat tasahuokoisempaa pullaa. Jaa taikina kahtia ja kauli taikinasta kaksi noin puolen sentin paksuista suorakaiteen muotoista levyä. Levitä levyjen päälle kerros pehmeää voita ja ripottele päälle reilusti kanelia, sokeria ja vaniljasokeria. 

Kierrä levyt tiukalle rullalle ja nipistä saumakohta kiinni. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan: / \ / \. Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla.

Peitä korvapuustit liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi. Riko muna lasiin ja sekoita sen rakenne rikki. Voitele puustit munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista pullia 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 10-15 minuuttia niiden koosta riippuen. 


Karjalanpiirakat

Riisipuuro
  • nokare voita
  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l täysmaitoa
  • n. 1/2 tl suolaa
Sulata voi kattilassa, lisää vesi ja kiehauta. Lisää riisi ja anna kiehua pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla. Jäähdytä puuro. Voit tehdä sen jo esim. edellisenä päivänä.

Kuoritaikina
  • 2 dl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa
  • 5 1/2 dl Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauhoja
Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot, vaivaa taikina tasaiseksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne matalammiksi. Pane levyt muovin alle odottamaan.

Kauli taikinalevyt ohuiksi pyöreiksi piirakan kuoriksi (halkaisija 12-13 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret limittäin ja ripottele väliin jauhoja. Peitä muovilla kuivumisen estämiseksi. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.

Levitä kuorelle  noin ruokalusikallinen puuroa. Nosta reunat keskelle ja rypytä molemmilla etusormilla. Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasossa n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.

Voiteluun
  • 50 g voita
  • 1 dl vettä
Kasta kypsät piirakat kuumaan vesi-rasvaseokseen ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti