sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Super Size lasagne

Aina silloin kun viikonlopun ohjelma on yhtä hulinaa ja vieraita tulee ja menee, meillä on tapana valmistaa ruokaa jättimäisessä kuuden litran uunivuoassa. Sieltä on kätevä kauhoa murkinaa lautaselle aina kun joku nälkäinen eksyy paikalle, eikä ruoka ole ainakaan toistaiseksi koskaan vielä loppunut kesken.. 

Yleisimmin vuoka on täytetty lasagnella, joka maistuu takuuvarmasti niin isoille kuin pienillekin vieraille. Lasagnea on tullut viime aikoina tehtyä Pastanjauhajien herkkulasagnen reseptillä, joskin pienin muutoksin ja oikomisin, sekä toteuttaen sen n. 1,5-kertaisena vuokamme suuruuden vuoksi. Pastalevyjä emme ole tähän mennessä jaksaneet itse vääntää, sen verran heikkoja ovat pastantekokokeilumme olleet. Ehkä siihenkin pisteeseen vielä joskus päästään! 

Reseptin alkuperäislähde on Jamie Oliverin Dinners -kirja ja alla on meidän viimeisin toteutus tästä lasagnesta. Yleisenä huomiona voisi sanoa, että lihakastiketta on todellakin hyvä hauduttaa pitkään, jotta maut ehtivät muhiutua ja jos tähän ei ole aikaa niin mausteita ei kannata säästellä...   


Kuuden litran lasagne

 Lihakastike:
  • 2 pkt pekonia
  • kanelia
  • 3 sipulia
  • 5-6 valkosipulinkynttä 
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • oliiiviöljyä 
  • 800 g jauhelihaa (mieluiten nautasikaa)
  • 3 säilykepurkillista kokonaisia tomaatteja
  • 5 dl punaviiniä
  • kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa ja timjamia  
  • suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta
  • pieni tähtianis (muista poimia pois kastikkeesta kokoamisvaiheessa)
Paista isossa padassa pekoni ja lisää joukkoon iso hyppysellinen kanelia. Lisää pilkotut valkosipulit, sipulit, porkkanat sekaan oliiviöljy. Kuullota tovi. Lisää liha ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää tomaatit,viini ja mausteet. Pane pata 180-asteiseen uuniin kahdeksi tunniksi tai kypsyttele pari tuntia miedolla lämmöllä liedellä.

Välikerros:
  • 1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
  • kourallinen tuoreita basilikan lehtiä
  • 2 pkt mozzarellaa
Hienonna aurinkokuivatut tomaatit, silppua basilika ja viipaloi mozzarellat. 

Valkoinen kastike:
  • 8 prk ranskankermaa (á 150g)
  • 100g parmesaania
  • loraus maitoa
  • suolaa, jauhettua muskottipähkinää 
Raasta parmesaani (200g) ja lisää siitä puolet ranskankerman joukkoon. Notkista maidolla ja mausta suolalla ja muskottipähkinällä.

Lisäksi:
  • 100g raastettua parmesaania
  • 1 pkt lasagnelevyjä (täysjyvä) 
Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä ja laita pohjalle ohut kerros lihakastiketta. Laita kastikkeen päälle kerros lasagnelevyjä, sitten lihakastiketta, sitten valkoista kastiketta. Jatka näin kunnes tila, kastikkeet tai levyt loppuvat.. Laita johonkin sopivaan väliin keskivaiheilla kerros aurinkotomaatteja, basilikaa ja mozzarellaa.  Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste ja paista lasagnea 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Anna vetäytyä hetki ja sitten syömään!

2 kommenttia: