lauantai 7. toukokuuta 2011

Loimulohta ja parsaa hollandaise

Pakko tunnustaa, mutta meidän keittiössä ei ole koskaan ennen kokattu parsaa. Liekö tämä kauhea vääryys johtunut siitä, että yleensä keskitytään miettimään tuota lihapuolta ja "rehut" on sitten mitä on. No, nyt se on korjattu, vääryys siis. Hyvä näin.

Parsojen grillaaminenhan oli sitten ihan pala kakkua, kunhan vaan ensiksi sai nettiohjeviidakosta selvyyden siitä että pitääkö kuoria ja kuinka paljon ja pitääkö esikeittää vai mitenkäkö. Ei varmaan olisi tarvinnut kuoria, sen verran ohuita yksilöitä olivat, mutta kuorinpa kevyesti kumminkin noin kolmasosan tyvestä. Enkä keittänyt ensin, vaan ripautin päälle oliiviöljyä, suolaa ja sitruunamehua ja sitten vaan pyörittelin ritilällä miedolla lämmöllä niin pitkään että haarukka upposi parsaan kovinkaan pahasti yrittämättä. Kypsyysaste oli vallan mainio!

Hollantilaiskastike sen sijaan oli kinkkisempi, ja lopulta jouduin luovuttamaan kastikevastuun meidän kastikemaisterille, herra Teelle. Ensimmäinen erän epäonnistumisesta tosin voisi syyttää juurikin kyseistä kastikemaisteria (tai herra Ramseytä), koska ei ollut ottanut mökille mukaan voita. Gordon Ramseyn kirjan ohjeessa kastikkeeseen kuulema tuli öljyä eikä voita. Itse en netistä löytänyt yhden ainokaista ohjetta, jossa voi olisi korvattu öljyllä. No, mitäpä se Gordon ruoanlaitosta tietäisi... :p

Ensimmäinen versio meni siis niin sanotuksi "hänekseen" ja maistui aivan kauhealta (voi olla että oliiviöljyn laadussa olisi parantamisen varaa), mutta toinen erä, johon uhrattiin leivän päällykseksi tarkoitettu Oivariini oli varsin kelpo suoritus. Jostain syystä meidän soossi ei tosin ollut niin kauniin keltaista kun minä hollandaisen on tottunut näkemään. Ei se tosin ihan noin vaaleakaan ollut mitä kuva antaa ymmärtää... Liekö syynä sitten se voin puute vai olisiko teknisessä toteutuksessa vielä kehittämisen varaa? No, ensimmäiseksi kerraksi kuitenkin ihan kelpo tavaraa. :)

Hollandaise kastike
 • kolme keltuaista
 • 3 rkl valkoviiniä
 • suolaa, valkopippuria
 • 150g sulatettua voita
 • 1tl sitruunamehua 
Erottele teräsastiaan (tai kattilaan) kolme keltuaista, pistä astia vesihauteeseen (vesi ei saa kiehua) ja vispaa joukkoon viini, suola ja pippuri. Jatka vatkaamista kunnes seos vaalenee ja saostuu. Lisää joukkoon sulatettu voi tasaisena norona ja jatka vatkaamista. Ota pois vesihauteesta ja lisää tilkka sitruunamehua. Mausta tarvittaessa lisää.

Parsojen kaverina syötiin loimulohta, tomaattia ja avocadoa. Ei hassumpi setti!
4 kommenttia:

 1. Ulkoruokinta natsaa (lähes) aina. Jouduitte Listalle (tekstin jälkimmäinen puolikas) http://soosissa.blogspot.com/2011/04/kelvollinen-lopputulos-kauden-alkuun.html

  VastaaPoista
 2. Oooh, lukija, meidän blogissa! :) Suuri kiitos tunnustuksesta, *punastelee*.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa! Uusi blogi! Ja tämä ruoka sai aivan nälän tulemaan. Se päivä kun koittais, että saisi loimulohta tehtyä. Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
 4. @Katjuzqa: Kiitos vierailusta! Loimulohi on kyllä hyvää ja onnistuu takuuvarmasti, toisin kuten esim. savustus meikäläisen kokemuksen mukaan... Eli ei muuta kun lohta loimuttamaan! :) Mukavaa kevään jatkoa sinnekin!

  VastaaPoista