Eilen oli harvinaisen hieno päivä. Sain naistenpäivän kunniaksi kokonaiset kaksi kukkakimppua - toisen T:ltä (oho!) ja toisen toivat meidän illallisvieraat. Lisäksi T teki meille niin hyvää ruokaa että melkein hyrisin onnesta sitä syödessä. Tarjolla oli hevosen ulkofilettä, pähkinäistä kastiketta ja ihanan raikasta salaattia.
Illallisen reseptit ovat kotoisin Farangin keittokirjasta, mutta tällä kertaa niitä tuli sovellettua vähän enemmän kuin normaalisti. Luultavasti siksi että ruokavastaavana toimi T, joka ei ole kovinkaan kykeneväinen reseptien noudattamiseen.. Hyvä niin, koska tämä setti oli ainakin ihan törkeän hyvää!
Hevosen ulkofilettä ja pähkinäkastiketta
- 200g hevosen/naudan ulkofilettä per ruokailija
- ketjap manis -soijakastiketta
- merisuolaa
- tarjoiluun: paahdettuja maapähkinöitä, paahdettua sipulia, viipailoitua kevätsipulia ja chiliä
- 1 dl maapähkinöitä
- 1 banaanisalottisipuli
- 2 cm pätkä sitruunaruohoa
- 1/2 kpl punainen chili
- 1 rkl tamarinditahnaa
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 tl palmusokeria
- tilkka limemehua
Valmista ensin kastike. Paahda maapähkinät pannulla ja siirrä sivuun. Pilko banaanisalottisipuli ja kuulota sitä öljytilkassa pannulla kunnes pehmenee. Hienonna sitruunaruoho ja chili. Murskaa maapähkinät, salottisipuli, sitruunaruoho ja chili morttelissa tahnaksi. Lisää joukkoon loput ainekset ja notkista tarvittaessa tilkalla limemehua. Tarkista maku ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Leikkaa hevosen ulkofile pihveiksi ja pyörittele pihvit soijakastikkeessa. Ripottele pihvien päälle merisuolaa ja paista ne kuumalla pannulla voissa halutun kypsyisiksi (Huom! Soijakastike kärvähtää aika helposti.) Tarjoile liha pähkinäkastikkeen, jasminiriisin ja aasialaisen vihersalaatin kanssa. Viimeistele annos paahdetulla pähkinämurskalla, paahdetulla sipulilla ja kevätsipuli- ja chiliviipaleilla.
Aasialainen vihersalaatti
- 1 vihreä paprika
- 1 nippu kevätsipulia
- 2 banaanisalottisipulia
- 1 sitruunaruoho
- peukalon kokoinen pala inkivääriä
- 2 punaista chiliä
- 250g mungpavun ituja
- 1 ruukku minttua
- 2 ruukkua thaibasilikaa
- 1/2 ruukkua korianteria
- koristeluun: pari kourallista paahdettuja maapähkinöitä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 punainen chili
- 2 dl limemehua
- 2 rkl palmusokeria
- 1 tl merisuolaa
Valmista ensin kastike. Hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Purista limenmehu ja sekoita sen joukkoon kaikki muut ainekset.
Valmista salaatti. Suikaloi paprika, kevätsipuli, salottisipuli, sitruunaruoho ja inkivääri tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Viipaloi chili ja revi mintun, thaibasilikan ja korianterin lehdet varsista. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Sekoita kastike salaattiin juuri ennen tarjoilua ja viimeistele salaatti paahdetulla maapähkinämurskalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti