maanantai 15. lokakuuta 2012

Kaksi loistavaa pastaa

Heippatirallaa piiiitkästä aikaa! Syksy on hurahtanut uutta kotia remontoidessa ja bloggaaminen on jätetty hetkeksi tarkoituksella taka-alalle. Remonttia on edessä vielä kuukausi pari, mutta oli pakkopakko tulla kirjaamaan ylös pari pastareseptiä, jotta eivät unohdu.

Toinen herkkupastoista on Koemaistaja-blogin käsialaa oleva kevätsipuli-kanttarellipasta ja toinen Safkaa-kirjasta blogimaailmaan kiertämään lähtenyt avokadopasta. Molemmat aivan fantastisen raikkaita ja herkullisia ruokia! Nam!


Kevätsipuli-kanttarellipasta (HS 9.8.2012)
(4:lle)
  • reilu litra kantarelleja
  • 2 kevätsipulia
  • 1–2 valkosipulinkynttä (laitoin vähän reilummin)
  • 250–300 g spagettia
  • merisuolaa
  • 1 dl pastan keitinvettä
  • 75 g kirnuvoita
  • pari oksaa timjamia
  • mustapippuria
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 50 g parmesaania
Puhdista sienet ja revi ne tarvittaessa pienemmiksi. Pienikokoiset sienet voit käyttää ko­konaisina. Viipaloi kevätsipulit varsineen päivineen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Pane pastan keitinvesi kiehumaan, lisää sekaan tilkka öljyä ja reilusti merisuolaa. Keitä kiehuvassa vedessä pastaa, kunnes se on "al dente", ja ota desi keitinvettä talteen.

Pastan kiehuessa kuumenna pannu ja laita sienet kuumalle pannulle. Pyörittele sieniä pannulla, kunnes neste sienistä puskee ulos, anna porista niin kauan, että neste on haih­tunut. Lisää voi ja sipulit, hauduta keskilämmöllä noin vartti. Mausta timjaminlehdillä ja jauha myllystä mustapippuria ja merisuolaa sekaan. Tarkista  maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Sekoita spagetin sekaan pieni loraus oliiviöljyä ja reilu puolet sieni-sipuliseoksesta. Li­sää tarvittaessa joukkoon myös talteen otettua keitinvettä. Ripottele jokaisen annoksen päälle sieniseosta ja raastettua parmesaania.


Avokadopasta (Safkaa keittokirjasta)
(4:lle)
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1/2 chiliä (poista siemenet)
  • 1 limetti 
  • 2 kypsää avokadoa 
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • kourallinen basilikaa
  • kourallinen lehtipersiljaa
  • 30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
  • 30 g (1 dl) raastettua parmesaania
  • 400–500 g spagettia
Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko val­kosipuli ja chili, laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja pois­ta niistä kivet. Kuutioi avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pe­corino- ja parmesaaniraaste. Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.

Keitä spagetti al dente -kypsyyteen hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä. Lorauta osa keitinvedestä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimp­puun.

Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti