tiistai 31. tammikuuta 2012

Ylikypsää porsaanniskaa, rosmariinijuureksia ja punaviinikastiketta

Kauheasti on laiskottanut viime viikkojen aikana. Varsinkin blogata. Eipä kyllä kauheasti ole tullut kokattuakaan. Se on tämä kylmyys. Ei kykene menemään kauppaan, vaan tahtoo talviunille. No, viime viikonloppuna tuli sentään syötyä jotain kun veli perheineen ilahdutti visiitillään. 

Päätin koittaa ottaa revanssin juhannuksena pieleen menneestä rosvopaistista (kasslerin pentele kun jäi mureutumatta siellä kuopassaan) ja tarjota tällä kertaa velipojalle ihan varmasti mureaa possua. Tein niskan tämän ohjeen mukaan, mutta annoin sen hautua komeat 10 tuntia. Näpsäkkää kun laittaa possun uuniin torstaiyöksi ja heittää sen parvekkeelle töihin lähtiessä perjantaina, niin töistä tullessa onkin ruoka jo valmis. Oho oho! 


Niskasta tuli niin hyvää, että unohtui ihan kuva ottaa valmiista setistä... Revin lihan palasiksi ja se syötiin punaviinikastikkeen, rosmariinijuuresten ja vihersalaatin kanssa. Oli muuten vähän niinku joulu taas kun syötiin vähän niinku kinkkua ja vähän niinku laatikoita. :)

Ps. Googlaillessani possureseptejä  BBQ-possu ja karkkipossu pääsivät ehdottomasti to do -listalle...
Ylikypsää porsaanniskaa
  • 2 kg porsaanniskaa
  • noin 120 g merisuolaa
  • 1 sipuli
  • 3 kpl valkosipulinkynsiä
  • muutama maustepippuri
  •  rosmariinin oksa
Hiero merisuola lihan pintaan. Anna lihan olla suolassa noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.

Paista lihan pinta kiinni kuumalla pannulla (jos jaksat) ja laita possu pataan. Lisää joukkoon kuorittu ja lohkottu sipuli, valkosipulinkynnet sekä mausteet. Sulje kansi ja laita pata uuniin. Hauduta lihaa 100 asteessa 8-10 tuntia.

Punaviinikastike
  • pari desiä lihan paistolientä
  • pari desiä punaviiniä
  • 1 rkl mustaherukkahyytelöä
  • sokeria maun mukaan
  • voita suurustamiseen
Sekoita lihan paistoliemi, punaviini ja mustaherukkahyytelö. Siivilöi ja kiehuttele sitten kasaan tovi. Mausta sokerilla ja kiehuttele halutun paksuiseksi. Suurusta kastike lopuksi voilla. 

Rosmariinijuurekset
  • lanttua, perunaa, porkkanaa, palsternakkaa (tai mitä tahansa juureksia)
  • rypsiöljyä
  • suolaa
  • tuoretta rosmariinia
    Kuutioi juurekset arpakuution kokoisiksi kuutioiksi. Mausta suolalla ja rosmariinilla ja sekoita joukkoon loraus rypsiöljyä. 

    Laita maustetut kuutiot leivinpaperin päälle pellille ja paahda juureksia 250 asteisessa uunissa tunteroinen tai kunnes kuutiot ovat tarpeeksi rapsakoita.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti