lauantai 23. huhtikuuta 2011

Ärpäkät limettileivokset

Uuniton mökkeily lisää haastetta jälkiruokien suunnitteluun, koska aivan kaikkeen ei haluaisi aina saada grillin aromeja. Ainoat kakut ja piirakat mitä täällä voi tehdä rajoittuvatkin liivatepohjaisiin virityksiin (pari kesää sitten kokeilin tehdä grillin "uunissa" mustikkapiirakan, mutta ei olisi kannattanut..). Koska meillä ei täällä ole myöskään vatkainta, tuntui pääsiäispashan tekokin liian työläältä. Lankalauantain illallinen päätettiin lopulta limettileivoksilla, joiden alkuperäinen ohje löytyy Ruokalan sivuilta täältä.

Itse jouduin vähän fiksaamaan ohjetta, koska maaseudun ruokakauppojen tarjonta ja mökin varustelutaso oli hieman rajoittunut.. Hoksasin nimittäin jossain vaiheessa, että eihän meillä mitään raastinta täällä ole. No, saihan sitä "raastetta" tehtyä kuorimaveitsen ja puukon avullakin. Epäilen tosin, että raastetta tuli tällä keinoin hieman tavoiteltua enemmän.. Koska limetkin sattuivat olemaan erityisen mehukkaita, sai oma versioni näistä leivoksista lisänimen "ärpäkkä". 

Ärpäkät limettileivokset
  • 200 g  Digestive -keksejä
  • 100 g voita sulatettuna
  • 2 tl kanelia
  • 400 g Philadelphia-tuorejuustoa
  • 3 dl kookoskermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • 3 limen mehu ja "raastettu" kuori
  • 2 liivatelehteä 
1. Jauha Digestive -keksit esim. monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos kelmulla vuoratun pitkänomaisen vuoan pohjalle.

2. Vatkaa tuorejuusto, kookoskerma, vaniljasokeri ja tomusokeri tasaiseksi puuhaarukalla. Kuumenna limemehua hieman ja sulata siihen kylmässä vedessä liotetut ja puristetut liivatelehdet. Sekoita limemehu-liivateseos ja limen raastettu kuori juustoseoksen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.

3. Peitä vuoka kelmulla ja anna leivonnaisen tekeytyä jääkaapissa vähintään 3–4 tuntia tai yön yli. Irrota torttuvuoasta ja leikkaa suorakaiteen muotoisiksi leivoksiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti